V pravljični avstrijski vasici Hallstatt v okolici Salzburga živi le 800 prebivalcev, a jo dnevno preplavi tudi po deset tisoč turistov. Domačini so obupani.

Unesco je leta 1997 območje Salzkammergut, katerega del je tudi Hallstatt, uvrstil na seznam svetovne dediščine. Pravo evforijo pa je povzročila risana uspešnica Ledeno kraljestvo, saj naj bi bil prav Hallstatt navdih za Arendelle, osrednje prizorišče risanke.

Podobe idilične vasice ob jezeru turisti množično objavljajo na spletnih družbenih omrežjih.

Tako je videti Arendelle v risanki Ledeno kraljestvo. (Foto: IMDb)

V cerkvi so morali zaposliti varnostnika

Pretiran turizem prebivalcem Hallstatta že nekaj časa povzroča težave. Z odpiranjem turističnih nastanitev je prostora za tamkajšnje prebivalstvo vse manj. Običajne trgovine nadomeščajo take s spominki, cene živil pa naraščajo.

Zaradi nepopisne gneče so leta 2017 v hallstattski cerkvi postavili varnostnika, da obiskovalci ne bi motili bogoslužij.

Priljubljen spominek iz Hallstatta je ... zrak

Hallstatt je pri turistih tako priljubljen, da so celo za tamkajšnji zrak pripravljeni odšteti lepe denarce.

Zrak kot spominek ponujata dve različni podjetji, Hallstatt Air in Hallstatt Breeze. Pri prvem podjetju boste za osemlitrsko pločevinko z masko za inhalacijo odšteli 19 evrov, vendar pločevink pravzaprav ne polnijo v Hallstattu. Pri drugem podjetju cena za 60 enosekundnih inhalacij zraka znaša 20 evrov.

Pojavili so se tudi že drugi ponudniki, ki hallstattski zrak v plastenkah prodajajo po deset evrov.

Kitajci so si postavili svoj Hallstatt

Med obiskovalci Hallstatta prevladujejo turisti iz azijskih držav.

V kitajski provinci Guandong so leta 2011 celo postavili repliko avstrijske vasice, a jo kljub temu mnogi želijo videti v živo.

Po poročanju agencije Reuters so za izgradnjo drugega Hallstatta na Kitajskem odšteli okoli 940 milijonov ameriških dolarjev.

Število turistov želijo zmanjšati vsaj za tretjino

Turisti seveda niso le nadloga, temveč tudi največjih vir prihodkov za domačine. Letno jih namreč naštejejo okoli 900.000. Turistov iz Hallstatta zato ne želijo izgnati, si pa njihovo število prizadevajo zmanjšati vsaj za tretjino.

Še letos naj bi uvedli nov režim za turistične avtobuse; prihode avtobusov bo treba najaviti in rezervirati vnaprej. Prednost bodo imele skupine, ki bodo v mestu prespale ali imele rezervacijo za katero od atrakcij.

V Hallstattu razmišljajo tudi o podobnih ukrepih kot Benetke, kjer so na določenih mestih turistom dostop že omejili.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Tilcka (nepreverjen)

Storklja

Tilcka (nepreverjen)

Da

In reply to by Tilcka (nepreverjen)

Starejše novice