Razgledni stolp Vinarium Lendava bo od sobote, 23. maja, ponovno odprt za obiskovalce.

Jutri svoja vrata ponovno odpira najvišji razgledni stolp v Sloveniji - Stolp Vinarium. Turistična atrakcija, ki bo letos septembra obeležila že peto obletnico delovanja, privablja številne obiskovalce od blizu in daleč. Od slavnostne otvoritve 2. septembra 2015 se je nanj povzpelo že več kot 400.000 obiskovalcev.

Nove priložnosti in zgodbe

Če je lani 1. maja bil zabeležen rekorden dnevni obisk - obiskovalcev, ki so vstopili na najvišji stolp v deželi, je bilo kar 2.121 - za letošnjo sezono to ne velja. Tako kot povsod po turističnih destinacijah tudi na stolpu beležijo izpad prihoda turistov zaradi epidemije koronavirusa, zaradi katere je bil stolp Vinarium od 16. marca zaprt za obiskovalce. 

Toda tudi kriza prinaša nove priložnosti in nove zgodbe, ki so jih ali jih še bodo spisali. Ena takih je bila tradicionalna razstava velikonočnih pirhov štirih dežel, ki so jo pripravili nekoliko drugače, in sicer kot virtualno razstavo ter tako čudovite pirhe v velikonočnem času »pripeljali« v domove na ogled kar prek spleta.

Tudi v času po epidemiji načrtujejo posebne dogodke in ekskluzivno ponudbo na stolpu za individualne goste ter manjše skupine obiskovalcev z namenom ustvarjanja novih zgodb in doživetij na lokaciji stolpa in vinsko-turistične ceste.

Na stolp Vinarium največ gostov prihaja iz Slovenije, sledijo obiskovalci iz Madžarske, Avstrije in Hrvaške, veliko je tudi Čehov in Slovakov, zabeležili pa so tudi obiske iz bolj oddaljenih dežel in kontinentov.

Obiskovalci so priča 360 stopinjskemu pogledu na barvito pokrajino, ki sega od Lendavskih goric, pa vse do porečja Mure, in zajame prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. 

Z dvigalom ali peš

Na najvišjo razgledno ploščad stolpa se lahko udobno popeljete z dvigalom ali pa se povzpnete po 240 stopnicah in doživite vzpon na najlepšo razgledno točko daleč naokoli na najbolj pristen način. Ustavite se lahko tudi v gostinskem lokalu, kupite spominke in obiščete informativno točko, ob stolpu v hiškah pa se lahko okrepčate še z lokalnimi kulinaričnimi dobrotami in vinsko kapljico.

Stolp dobitnik prestižnega priznanja

Stolp, ki so ga gradili šest mesecev in je prvi javni projekt, ki so ga projektirali z BIM (Building Informatisation Modeling ali Informacijsko modeliranje objektov), je v kratkem poleg turistične atrakcije postal metafora prelepih razgledov ter zgodba o lendavskem uspehu. Leta 2016 je prejel priznanje Slovenske turistične organizacije, ki je lendavski občini za projekt stolpa Vinarium leta 2016 podelila priznanje Sejalec, ki ga namenijo najbolj inovativnim in kreativnim turističnim proizvodom v posameznem letu.

Razgledni stolp sicer pogosto bogatijo pestre vsebine, razne razstave in dogodki na lokaciji stolpa ter ob vinsko-turistični cesti, ki so ob sproščanju ukrepov načrtovani tudi v drugi polovici letošnjega leta. Ponudbo stolpa od lanskega leta zaokrožuje tudi razpršeni Hotel Vinarium, ki povezuje vinske kleti, namenjene prenočevanju turistov, s čimer se ustvarja novo doživetje znotraj vinorodnega območja Lendave.

Stolp Vinarium bo tako skupaj s kavarno in kulinaričnimi hiškami od sobote naprej odprt vse dni v tednu med 9.00 in 20.00. Obiskovalci bodo lahko uživali v ponudbi gostinskega lokala, nakupili spominke in obiskali informativno točko, ob stolpu v hiškah pa se bodo lahko okrepčali še z lokalnimi kulinaričnimi dobrotami in vinsko kapljico.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice