Minister Dejan Židan je včeraj kot že 22. Vinsko Kraljico Slovenije okronal Katarino Pungračič iz Zavrča.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je včeraj zvečer skupaj s predsednikom uprave Pomurskega sejma Janezom Erjavcem in pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije v Radencih kot 22. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2018 okronal Katarino Pungračič iz Zavrča v Halozah. Katarino je v novembru 2017 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije oblikuje s pomočjo s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke.

Nova Vinska kraljica Slovenije bo v letošnjem letu na številnih dogodkih doma in po svetu predstavljala slovenske vinorodne dežele ter slovenska vina, vinogradništvo turizem in kulturno dediščino.

Vinska kraljica iz družinske kmetije

21-letna Katarina prihaja iz družinske kmetije, na kateri se ukvarjajo z vinogradništvom, vinarstvom in turizmom in je študentka študijskega programa Agrikultura in okolje Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Opravila je tečaj za sommelierja ljubitelja, to znanje pa bo, kot pravi, v prihodnosti še nadgradila. Aktivno sodeluje v društvu vinogradnikov in sadjarjev Haloze. Od malih nog združuje delo v vinogradu in na turistični kmetiji, na kateri domačim in tujim gostom predstavlja in ponuja bogastvo slovenskih vin in kulinarike.  

Slovesnost s številnimi gosti

Na včerajšnji slovesnosti je prisotne pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma. Slavnostni govornik je bil Dejan Židan. Z nagovorom pa se je od prestola poslovila Maja Žibert, 21. Vinska kraljica Slovenije za leto 2017. Maja je bila od januarja do decembra 2017 aktivno udeležena na več kot 100 dogodkih, ki so posvečeni širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin. V novembru je v Vinskem dvoru Deu na Malkovcu organizirala dobrodelno večerjo, kjer so se zbirala sredstva za društvo Žarek upanja. Prireditev je povezoval Stane Kocutar, ki je med drugim tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.

Po okronanju je novi vinski kraljici čestitala in prisotne nagovorila tudi predstavnica generalnega pokrovitelja, predsednica uprave Deželne banke Slovenije, Dušan Rajh iz Avto Rajh Ljutomer in Murska Sobota pa je Katarini predal ključe avtomobila. Sauvignon 2015, vino vinske kraljice je predstavil Robert Pungračič, pokrovitelj kraljičinega vina. Novo Vinsko kraljico Slovenije so nagovorili tudi podžupan občine Zavrč Robert Vuzem, Cvetko Zupanič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Vesna Maučec, direktorica hotelov, Zdravilišče Radenci, Sava Turizem.
     
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice