Znane so podrobnosti o načinu koriščenja turističnih bonov. Teh ne bomo prejeli v fizični obliki.

Turistične bone bodo prejeli vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji, in sicer tisti rojeni do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov.

Bone bo mogoče unovčiti od 19. junija do konca letošnjega leta, veljali pa bodo za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v slovenskih nastanitvenih obratih.

Na letošnje poletje smo pripravljeni

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na današnji novinarski konferenci dejal, da je zaradi koronavirusa turizem povsem na tleh in vprašanje je, kdaj bo spet postavil na noge: »Turizem potrebuje spodbude, da se bodo njegova kolesa spet zavrtela v pravi meri.«

Ob tem dodaja, da so kljub vsemu na letošnje poletje pripravljeni in je ponosen, da smo vodilni v zvestobi zelenemu, varnemu in trajnostnemu turizmu.

Zakaj je turizem deležen posebnih ukrepov?

Počivalšek je poudaril pomen ukrepov za turizem. Ta namreč predstavlja več kot 10 odstotkov BDP-ja, od turizma je neposredno odvisnih 60.000 delovnih mest in kot je še dejal: »Ko gre turizmu dobro, gre dobro tudi transportu, kulturi in ostalim panogam. Vsak evro vložen v turizem se državi povrne.«

Domačim gostom je namenjen največji ukrep – turistični boni

»Turistični bon je nov načrt državne pomoči za gospodarstvo,« je povedal Počivalšek, ki upa, da se bo takšen način pomoči turizmu ohranil.

»Zaradi bonov bodo imeli turistični ponudniki več dela in to je tudi naš cilj, da bodo vrata turističnih ponudnikov ostala odprta,« je še dodal.

Napačno je razmišljanje, da bomo prejeli natisnjene bone

Bone bo mogoče unovčiti v več delih od 19. junija do konca leta. Prenos bona med družinskimi člani je mogoč v ravni liniji do drugega kolena in pa med zakoncema. 

Kako bo potekalo unovčevanje bonov? 
-    Enako kot do sedaj rezerviramo termin nastanitve.
-    Pri ponudniku že pred tem preverimo, ali sprejema turistične bone.
-    S seboj moramo prinesti osebni dokument.
-    Receptor nam bo dal za izpolniti obrazec, s katerim bomo potrdili, da želimo unovčiti bon.

V katerih primerih je treba predhodno izpolniti obrazec?

V dveh posebnih primerih koriščenje bona poteka na malenkost drugačen način. Prvič, ko bon mladoletne osebe unovči oseba, ki ni njen zakoniti zastopnik, na primer stric. In drugič pri prenosu bona med družinskimi člani. Takrat je treba izpolniti obrazec, ki je na spletni strani.

Kot je pojasnil namestnik generalnega direktorja Finančne uprave Republike Slovenije Peter Grum lahko na mobilni aplikaciji e-davki sproti spremljamo stanje našega bona. Vse relevantne informacije in scenariji koriščenja bona so objavljeni na spletni strani Finančne uprave in preko telefonskega klicnega centra, ki je bil ustanovljen ravno s tem namenom.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice