Foto: Rado Škrjanec
Vinske degustacije v vinski kleti Ptujskega gradu so bile doslej namenjene le zaključenim in vnaprej najavljenim skupinam, zdaj pa bo žlahtno kapljico mogoče poskusiti vsako nedeljo.

V društvu Kastali so ob podpori Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož v mozaik turistične ponudbe Ptuja dodali še en kamenček. Vsem, ki jim je pri srcu žlahtna kapljica, ponujajo posebno vinsko doživetje v vinski kleti Ptujskega gradu.

»Globoko pod razkošnimi sobanami gostje uživajo ob aromi in vonju izjemnih nagrajenih vin ptujskega grajskega vinskega ocenjevanja, ki ga vsako leto konec maja izvede društvo VTC 13, tudi v sodelovanju z društvom Kastali,« so povedali v društvu Kastali.

Pokušine so doslej organizirali le za vnaprej najavljene skupine oziroma po dogovoru. Z letošnjim letom pa bi radi začeli z odprtimi degustacijami, zaenkrat ob nedeljah popoldne. Tako bodo lahko obiskovalci gradu zavili tudi v grajsko vinsko klet in poskusili odlična vina.

Degustacije so sestavljene iz zgodovinskega dela, v katerem predstavijo zgodovino vinogradništva in vinarstva na Ptuju, ogleda vinogradniške zbirke in same pokušine.

Foto: Rado Škrjanec

Vinogradniške zbirke so si na Ptuju želeli že pred drugo svetovno vojno

Zgodovina ptujske vinogradniške zbirke je zelo dolga, saj prvotna zamisel sega v čas pred drugo svetovno vojno. Člani zgodovinskega društva so leta 1936 želeli postavitito zbirko v precej velikem obsegu, vendar jim to zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ni uspelo.

Leta 1946 so zbirko na ogled postavili v današnji Miheličevi galeriji. Od tam se je zaradi neustreznih razmer selila najprej v klet grajske žitnice, leta 2008 pa v grajsko vinsko klet. Razstavljen je samo delček orodij in zgodovinskih eksponatov iz bogate zgodovine vinogradništva na Ptujskem.

Na ogled so še vitrine, v katerih so razstavljena vina iz devetih društev, ki delujejo na VTC 13, posebna vitrina vinskih kraljic in vitrina s knežjimi vini.

Vinske degustacije v vinski kleti Ptujskega gradu so predstavili (z leve): kustos Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož Andrej Brence, predsednik društva Kastali Rado Škrjanec in predstavnik VTC 13 Matej Rebernišek

Nazdravite v sodu za 23 milijonov dinarjev

Kot posebnost so leta 2012 v klet pripeljali sod velikan s prostornino 40.410 litrov. V njem lahko popijete kozarec odličnega vina iz Slovenskih goric ali Haloz.

Sod so sestavili v vinski kleti Kmetijskega kombinata Ptuj leta 1975. Izdelavo so zaupali priznanemu sodarju Štefanu Maučecu iz Gančanov v Prekmurju.

Za izdelavo soda so porabili 46 hrastovih hlodov, debelih 60 centimetrov. Za kovanje obročev so porabili 1.500 kilogramov železa.

Prazen sod tehta dobrih deset ton. Cena izdelave soda je leta 1975 znašala 23 milijonov dinarjev. Sod je bil v uporabi vse do leta 2008.
 

Foto: Rado Škrjanec

Ste si že ogledali tiskarsko prešo v Muzejski hiši?

Zgodovinsko društvo Kastali so ustanovili leta 2018, da bi turistični ponudbi Ptuja dodali še kakšno možnost doživljajskega turizma. Ob podpori Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož in Manufakture mojster Janez iz Bleda so v simpatični Muzejski hiši pod Ptujskim gradom obiskovalcem omogočili, da vidijo vsaj del tega, kako je pred stoletji izgledala tiskarna.

V njihovi tiskarni stoji reprodukcija Guttenbergove tiskarske preše iz 15 stoletja, na kateri prikazujejo tiskanje na ročno izdelan papir. Obiskovalci pa se lahko preizkusijo tudi v knjigoveštvu in si sami izdelajo knjižico.

Tiskarstvo in knjigovezništvo sta njihovi glavni dejavnosti, člani, ki se vključujejo v društvo, pa prinesejo v društvo rokodelsko dejavnost, s katero se ukvarjajo profesionalno ali v prostem času. V Muzejski hiši so na ogled tudi volneni izdelki Erne in Bojana Korošca, ki se ukvarjata s tkanjem in pletenjem volne, pa tudi nekaj usnjenih izdelkov.

Njihova dejavnost je namenjena družinam, posameznikom in najavljenim skupinam. Vstopnine ni, dobrodošli so prostovoljni prispevki, za organizirane dejavnosti pa pripravijo ponudbo.

Za ogled in vse dodatne informacije se obrnite na predsednika društva Kastali Rada Škrajnca: telefon 041 684 910 ali elektronski naslov [email protected].

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice