Foto Ivan Šardi
Povabili smo se na tiskovno konferenco ob najavi festivala Forestland, ki poteka julija v medžimurski vasici Brezje, ne daleč od Čakovca.

Na tiskovni konferenci, ki se je odvijala v gozdnem ambientu Sky bara v hotelu Castellum v centru Čakovca, so včeraj najavili festival Forestland. Že šesta edicija festivala bo letos potekala med 13. in 15. julijem, so nam povedali prisotni: župan Medžimurske županije Matija Posavec, direktor Term Sveti Martin Branimir Blajić, predsednik Županijske skupščine Mladen Novak, župan občine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović ter organizatorji festivala Nikola Horvat, Boris Novak, Saša Mikac, Ivan Barlek, Matija Žugec in Krešimir Biškup.

Zgodbo o Forestlandu so začeli pisati še ne tako davnega leta 2013, ko se je skupina mladih iz Medžimurja namesto, da bi obiskala velike festivale vzdolž Jadrana, odločila začeti svojo zanimivo zgodbo. V šestih letih je Forestland prerasel prvo prizorišče in se preselil na travnik ob gozdu v Brezju, dober kilometer od nogometnega igrišča, kjer se je zgodba o gozdni deželi začela.

Podpora občine in sokrajanov

Finančno in organizacijsko pomoč društvu Forestland že od začetka nudi tudi župan Medžimurske županije Matija Posavec. Letos pa so podpisali Pogodbo o podpori Medžimurske županije z donacijo festivalu v višini skoraj 7.000 EUR (50.000 kun, op.a.). Župan je ob tem povedal, da je Forestland dokaz koliko se lahko doseže, ko se spoji entuziazem, mladinska energija, dobra ideja in vizija.

"Mladi so skupaj osmislili doživetje, ki je turistični resurs naše regije in ga pretvorili v festival, ki je danes na zemljevidu ne le Hrvaške, ampak tudi širše regije," je zaključil.

Festival je od osnutka na papirju prešel iz dnevne atrakcije do vikend festivala, turističnega projekta in dogajanja okrog katerega se načrtujejo dopusti. Že od vsega začetka na Forestlandu sodelujejo slovenski DJ-ji, Ptujčan Timo G, pa Josh Somen, DjuraS, Clay Clemens, tudi David Nyx in Samo.O.Sim, zaradi bližine pa je veliko tudi obiskovalcev iz Slovenije.

Pomembnost festivala in njegov doprinos je prepoznal tudi župan občine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, ki je povedal, da so idejo podprli takoj, ko se je pojavila, saj je turizem prioriteta občine. Dodal je še, da so bili prebivalci sprva skeptični, a so Forestland z leti dobro sprejeli, saj se zavedajo njegovega vpliva na turizem v regiji.
 
Prednosti festivala na področju razvoja turistične ponudbe so prepoznali tudi v Termah Sveti Martin. Direktor Branimir Blajić je povedal, da terme v času Forestlanda zelo dobro poslujejo in da je to zagotovo tudi plod trdega dela skupine mladih, ki organizirajo festival. Dodal je, da turizem brez organiziranih dogodkov in festivalov ne more živeti.

Gozdno mestece za 48 ur

Vizijo in korake v prihodnost festivala je predstavil Krešimir Biškup, član organizacijskega odbora festivala. Iniciativo za Forestland je dala skupina prijateljev, ki so želeli dobro zabavo, zdaj pa je prerasla v vsakodnevno obveznost.

"Forestland za nas traja skozi vse leto. Ko se eden zaključi, že začnemo priprave na naslednjega. Imamo podporo celotne Medžimurske županije, še posebej pa smo ponosni na eko predznak festivala. Danes je na lokaciji travnik obdan z gozdom in nič ne kaže na to, da se bo že čez 80 dni tam odvil največji neodvisni dogodek letošnjega poletja na severu Hrvaške."

V Brezju bodo za čas festivala zgradili pravo malo mestece s tremi odri in kampom s polno infrastrukturo. Gozdni Forestland bo za 48 ur postal dom tisočerim ljubiteljem festivalskega doživetja in drugačnega dopustovanja. Potrjenih je več kot 60 izvajalcev iz celega sveta. Med njimi tudi domačina Timo G in Sam.O.Sim ter britanski producent Paul Sparkes, ki bo junija nastopil na Ptuju, na dvodnevnem doživetju The Sunset Momentum.

Organizacijski odbor festivala Forestland: Boris Novak, Saša Mikac, Ivan Barlek, Nikola Horvat in Krešimir Biškup. Manjka Matija Žugec. (Foto Ivan Šardi)

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice