Poglejte, kako zgledajo vabe za lisice in na kaj bodite pozorni, če jo vidite. Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi.

Danes se začenja jesenska akcija cepljenja lisic proti steklini, so sporočili z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Akcija bo trajala do konca oktobra.

Vabe tudi ob meji s Hrvaško

Polaganje vab s cepivom bo uprava po državi izvedla v 50-kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško. Vabe bodo metali iz prirejenih letal z višine 300 metrov. Ta bodo poletela z letališč Brnik, Murska Sobota, Portorož in Novo mesto, po potrebi pa bodo vključena tudi letališča v Slovenj Gradcu, Celju in v Divači, so sporočili iz uprave.

Vab se ne smemo dotikati

Uprava ob tem opozarja, da se vab ne sme dotikati. Če vsebina vabe vseeno pride v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom ter nemudoma obiskati najbližjo antirabično ambulanto. 

Če vabo najdete na dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvržite v smeti ali pa jo z vrečko premaknite v gozd, da jo najdejo divje živali.

Tako zgleda vaba za lisice

Piškotu podobna masa z ampulo
Vaba je piškotu podobna masa, ki v sebi skriva ampulo s cepivom proti steklini pri lisicah.

 Stik z vsebino ampule, ki vsebuje oslabljen živi virus stekline, ni nobene izredne nevarnosti, je pa zadosti močan, da spodbudi imunski sistem.

Letno zaradi stekline umre več kot 55.000 ljudi

Tovrstno cepljenje lisic proti steklini je edina učinkovita metoda zatiranja stekline pri divjih živalih. Tako aktivno ščitijo populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavljajo glavni rezervoar stekline. Posredno s tem pred to boleznijo varujejo tudi ljudi. Zaradi stekline namreč vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok.

Lani so z metalci vab poleteli tudi kolegi s TV IDEA. Oglejte si prispevek, ki je ob tem nastal.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice