Fotografija je simbolična.
Do prestižnega avtomobila z obvodom davkov: Furs v prvem inšpekcijskem nadzoru dodatno obračunal skoraj 220 tisoč evrov davka.

Avtomobile znamk Jaguar, Porsche in Ferrari z nemškimi ali češkimi registrskimi tablicami smo v minulih mesecih pogosto srečevali tudi na štajerskih cestah. Kot smo poročali, v mnogih primerih za volanom pravzaprav sedijo slovenski podjetniki, ki so si z nakupom oziroma najemom in registracijo luksuznega avtomobila v primerni državi zagotovili tudi do sto tisoč evrov prihranka oziroma kar tretjino cene vozila.

Furs aktiviral inšpektorje

Slovenija namreč močno izstopa po obdavčitvi predvsem dražjih in močnejših vozil, zaradi česar nekateri obvod plačila davka iščejo v drugih državah, ki dopuščajo odbitek DDV od nakupa osebnih vozil. Pri tem izstopata predvsem Češka in Nemčija. 

Posameznik lahko odpre družbo v kateri od omenjenih tujih držav, kot družba kupi avto in ga tam tudi registrira. Pri tem pravna oseba plača vstopni DDV, nato pa se lahko uveljavi pravica do odbitka – v Nemčiji na primer ob oddaji vozila v najem, obdavčenega z DDV, na Slovaškem pa celo brez izpolnjevanja drugih pogojev. Vse pogostejša je tudi praksa najema avtomobila prek slovenskega posrednika tujega podjetja. 

Toda tej praksi so morda šteti dnevi. Furs, ki je že pred časom napovedal, da bo v prihodnje pozornejši na morebitne zlorabe, je zdaj zaključil prvi nadzor obdavčitve luksuznih avtomobilov.

Za luksuzna avtomobila plačal dodatnih skoraj 220 tisočakov davka

Kot so zapisali na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije, so pod drobnogled vzeli nekatere zavezance, ki svoje luksuzne avtomobile registrirajo v tujini, dejansko pa jih uporabljajo v Sloveniji in se na ta način želijo izogniti plačilu davka v Sloveniji. 

»Do sedaj smo zaključili en postopek inšpekcijskega nadzora, v katerem smo zavezancu, ki je dve svoji vozili registriral v tujini, naložili za 219 tisoč evrov dodatnega davka, ki jih je zavezanec tudi že plačal. Pri ostalih odprtih zadevah se postopki nadaljujejo, številne primere pa bomo še uvedli,« pojasnjujejo v Furs-u in zagotavljajo, da bodo po zaključku akcije razkrili tudi statistične podatke in ostale podrobnosti.

Izbori pripravljeni, nadzori v teku, a postopki so počasni

V postopkih nadzora sicer ugotavljajo, da vozila v mnogih primerih zlorab dejansko uporabljajo Slovenci v domači državi, torej bi ta morala biti registrirana v Sloveniji, prav tako bi tukaj morale biti plačane vse dajatve. 

»Ker je dokazovanje v teh primerih praviloma povezano z mednarodno izmenjavo informacij, kar vpliva na podaljšanje časa nadzora, je bil v tem času dokončan en postopek nadzora, kjer je bilo ugotovljeno, da je zavezanec za davek (slovenska pravna oseba) pri dobavitelju/prodajalcu v Sloveniji nabavil dve osebni vozili visokega cenovnega razreda in pri tem navedel naziv in naslov svoje poslovne enote v EU ter tujo identifikacijsko številko za DDV. Na ta način je dobavitelj vozila uveljavil oprostitev plačila DDV in tudi oprostitev plačila DMV v Sloveniji. Ugotovljeno je bilo, da sta obe vozili sicer registrirani v drugi državi članici, vendar se dejansko nahajata in uporabljata v Sloveniji.«

V postopku nadzora je tako bil dodatno obračunan davek na dodano vrednost v znesku 94 tisoč evrov in davek na motorna vozila v znesku 125 tisoč evrov, skupaj torej 219 tisoč evrov davka.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Lovro (nepreverjen)

In ste ponosni na to?

Starejše novice