Sodeč po videnem na Češkem bo Pot med krošnjami pomembna popestritev, upamo si trditi, da celo oživitev poletne sezone na Rogli, kar glede na vse bolj muhaste zime ni zanemarljivo.

Pot med krošnjami, ki bo na Rogli od avgusta naprej obiskovalce popeljala po 560 metrov dolgem sprehajališču do 20 metrov nad tlemi in na 35 metrov visok razgledni stolp z dodatnimi 440 metri krožne poti, bo deveta podobna turistična aktrakcija, ki jo upravlja največji evropski upravljalec naravnih parkov Erlebnis Akademie.

Obiskali smo eno izmed nam najbližjih sprehajalnih poti v češkem kraju Lipno nad Vltavou.

Prvo zgradili v bavarskem gozdu, drugo na jugu Češke

Vožnja do češkega smučarskega središča, ki leži ob istoimenskem jezeru Lipno nam je vzela dobre štiri ure. Drugo tovrstno sprehajalno pot so leta 2012 postavili za 2,5 milijona evrov in od takrat privablja številne obiskovalce iz Češke ter bližnje Avstrije in Nemčije, saj je postavljena ob tromejo.

Do steze peš ali na udobni sedežnici

Dober kilometer od parkirišča do steze se je mogoče ob precej položnem smučišču tudi sprehoditi, sami smo izbrali vožnjo s sedežnico, ki nas je po dobrih desetih minutah popeljala v neposredno bližino vstopa. Za vstopnico in povratno vožnjo smo odšteli 420 čeških kron ali dobrih 16 evrov.

Za otroke do tretjega leta starosti sta vožnja in vstop brezplačna, za mlade do 14 let pa cena znaša dobrih 12 evrov.

Koliko let smreka raste do 20 metrov višine?

Že ob vhodni ploščadi navduši velik razgledni stolp, ki je zgrajen v sprialni obliki. A stolp na višini 40 metrov je šele končna postaja sprehajalne poti, ki dolga 372 metrov. Med vzpenjanjem smo lahko na napisih prebrali, koliko let smreke zrastejo do višine, na kateri se nahajamo.

Ste vedeli, da smreka za 20 metrov višine potrebuje vsaj 50 let?

Preizkusite pogum s hojo po brvi na 20 metrih

Večino časa se sprehajamo po dobrih dveh metrih široki stezi, ki je obita z deskami. Na vmesnih postajah pa lahko preiskusimo svoj pogum med hojo na brvi, vrvi ali drugih precej drznih elementih, ki jih od globine loči le posebna kovinska zaščitna mreža.

Ne manjkajo niti poučne oznake v češkem, angleškem in nemškem jeziku, ki nas seznanjijo z rastlinami in živalmi, ki so značilne za smrekov gozd.

Za simbolična dva evra na tobogan

Na višini 24 metrov dosežemo vstopno točko na razgledni stolp, kamor se povzpnemo po spiralni stezi. Na sredini te spirale pa se nahaja najdaljši suhi tobogan na Češkem, ki na posebni podlagi omogoča 52 metrov dolgo vožnjo.

Po toboganu se lahko zapeljejo le starejši od 6 let, za vožnjo pa je potrebno doplačati 50 čeških kron ali slaba dva evra.

Razgled v tri države

Bolj kot tobogan pa nas navduši razgledna ploščad, ki omogoča panoramski ogled bližnje in daljne okolice. Ob nestanovitnem vremenu, ki je meseca maja vladalo tudi na Češkem, je sicer bilo na 40 metrih nad tlemi nekoliko vetrovno, a kljub temu dovolj jasno vreme, da smo si lahko dodobra ogledali akumulacijsko jezero Lipno z marino za jadrnice, smučarske proge in predvsem hribovje poraščeno z drevesi. Pogled je segal tudi v sosednjo Avstrijo in Nemčijo.

Psički ne bodo mogli z vami med krošnje

V notranjosti stolpa občasno pripravljajo celo koncerte, svojevrstno doživetje pa je tudi nočni sprehod po razstvetljeni sprehajalni stezi. Na stolp se boste brez težav povzpeli tudi z najmlajšimi, saj precej položna pot omogoča tudi vožnjo z otroškim vozičkom, prav tako je dostop omogočen za gibalno ovirane.

Lastniki psov pa zaradi varnosti svojih ljubljenčkov ne boste mogli vzeti na pot med krošnje, saj bi se lahko poškodovali. Počakali bodo lahko v posebnih prostorih za pse ob vhodu.

Med krošnje letno 200.000 obiskovalcev

Sodeč po videnem na Češkem bo Pot med krošnjami pomembna popestritev, upamo si trditi, da celo oživitev poletne sezone na Rogli, kar glede na vse bolj muhaste zime ni nezanemarljivo. Sprehajalna steza bo odprta praktično vso leto in sprejela naj bi vsaj 200.000 obiskovalcev letno, kar je bo 220.000 smučarjih, ki so po smučarskih progah na Rogli drveli v letošnji zimi, precej optimistična napoved.

A glede na izkušnje, ki jih ima investitor iz drugih držav, bi napovedane številke lahko dosegli, kar bi bila precejšnja dodana vrednost za turizem na Pohorju.

Zanimivosti:

- 8346 metrov zaščitne mreže;

- 80 centimetrov meri najdaljši vijak;

- 1498 metrov razstvetljave ob potki;

- 364 dni obratovanja – steza je zaprta le 25. decembra.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Pohorje ... (nepreverjen)

Na pohorju ima tajne baze ruska rdeca armada ... a jih bodo zdej dal turistom na ogled?

Starejše novice