Dobrih 170 kilometrov od Murske Sobote, na skrajnem vzhodu jezera Balaton leži naselje, ki spominja na ukrajinski Černobil.

Naselje Szentkirályszabadjana na Madžarskem upravno spada pod podregijo Balatonalmádi Županije Veszprém. 

Od Murske Sobote je oddaljeno dobrih 170 kilometrov, avtocesta nas pripelje do Veszpréma, od tam naprej pa vodi običajna cesta.

Do slednjega se je na zadnji konec tedna v letu 2021 podal Lendavčan Peter Balažek, ki se je že obiskal tudi Pripjat in Černobil v Ukrajini.

Mesto, ki spominja na ukrajinski Černobil

Szentkirályszabadja je praktično mesto duhov. Samo naselje zelo spominja na vsem dobro znani Pripjat, ki ga je prizadela nesreča v černobilski jedrski elektrarni.

V naselju Szentkirályszabadja so zapuščeni stanovanjski bloki, šola, vrtec, športna dvorana, trgovine in ostala infrastruktura. 

Naselje gosti le nekaj brezdomcev in narkomanov, ki prebivajo v nevarnih stanovanjskih blokih, sicer pa naselje obiskujejo predvsem radovedni turisti.

Naselje delovalo kot vojaški objekt

Szentkirályszabadja je torej tipičen primer nekoč naseljenih, a pozneje zapuščenih krajev. Gre za naselje, v katerem je bila včasih nameščena 13. tankovska divizija Poltavske garde (Poltava je mesto v Ukrajini) in od nje odvisna helikopterska enota, 87. vojni helikopterski polk Bakony.

Ta je deloval vse do leta 2004 na letališču blizu tamkajšnje vojašnice, dokler ga niso zaprli, zaradi odpuščanj v madžarskih obrambnih silah.

Naselje je najprej uporabljala sovjetska, za tem pa tudi madžarska vojska.

Vojašnica je bila strogo izoliran prostor z ločeno infrastrukturo, klavnico, restavracijami, gledališčem, kinom, šolo in celo vrtcem za častnike, ki so imeli družine. 

Naselje je bilo torej vojaški objekt, urejen za precej samozadostno življenje. 

Tako je vojašnica – kot tudi podobni sovjetski objekti – delovala kot država v državi, tisti, ki so v njej služili, pa so živeli ločena življenja. Območje v izmeri 22,38 kvadratnega kilometra je težko vzdrževati, saj je naselje prazno.

Po odhodu Rusov ostale le ničvredne stvari

Tudi zaprtje naselja in varovanje bi stalo preveč, da bi si Madžarska to lahko privoščila. Je pa zaradi tega naselje dobilo drugi sloves, je namreč raj za ljubitelje paintballa in airsofta. Majhen del območja sicer še živi, zaradi enega od podjetij, a slednjega varujejo tudi s psi.

Sovjeti so s seboj ob razpadu Sovjetske zveze vzeli vse, kar je bilo vredno, in pustili le necenjene stvari, ki jih ni bilo mogoče reciklirati. 

Tako se je vojašnica in pa tudi samo naselje po letu 1991 spremenila v rudnik trgovcev s kovino, ki so v bistvu odnesli vse, kar je bilo kovinskega. 

FOTO in VIDEO: Peter Balažek

Komentarji (2)

Kdo to objavlja? (ni preverjeno)

Je to spet pisala Ines pod pseudonimom PtujInfo? To se zgodi takrat, ko je taki blesav članek, da ne upa pod svojim imenom objavit..... Raziskovalno novinarstvo, transparenca in integriteta... Slišala že za to Ines?

Nedaleč od Ptuja.... hehe clickbait, clickbait.

Nazaj v šolo ali pa vsaj neki udemy course zakupi :facepalm:

Bojan (ni preverjeno)

Malce znanja iz zemljepisa ne bo skodilo avtorju.Nedalec od Ptuja.....ja v primerjavi z Tokijom

Starejše novice