Foto: Bobo
Marsikdo je to poletje spremenil svoje prioritete. Roko na srce, tudi družinska blagajna povsod ne dopušča obojega ...

Slovenijo, Evropo in svet je v minulem mesecu dodobra zajela prava športna mrzlica. Prednjačil je predvsem nogomet - naša reprezentanca se je namreč po dolgih 24 letih končno zopet uvrstila na prvenstvo stare celine in niti slučajno ni razočarala.

Morda edini, ki se prvenstva niso tako zelo veselili, pa so hrvaški ponudniki počitniških nastanitev, gostinci in drugi zaposleni v turistični industriji - prvenstvo namreč ravno sovpada s pričetkom glavne turistične sezone pri naših južnih sosedih.

Nemcev občutno manj

Po zgodovinsko najuspešnejših prvih petih mesecih leta je v prvem delu junija na Hrvaškem občutno manj gostov kot lani, poroča hrvaški nacionalni medij.

Glavna razloga sta spremenljivo vreme in razpored šolskih počitnic v Nemčiji, od koder prihaja največ gostov. Kljub temu na Hrvaškem dopustuje več kot 360 tisoč turistov, tretjina njih je v Istri.

V Istri biva okoli 120 tisoč turistov, vendar je Nemcev približno 30 odstotkov manj kot lani. Na to le delno vpliva nogometno prvenstvo v Nemčiji, pomemben razlog pa je tudi razpored šolskih počitnic v tej državi.

V istrskih počitniških hišah ni toliko turistov kot lani ob istem času, vendar Lorena John, predsednica Združenja družinskega nastanitvenega sektorja Istre, to opravičuje z več razlogi, med katerimi je tudi evropsko prvenstvo v nogometu v Nemčiji, zaradi katerega so se mnogi odločili ostati doma. 

Še en dodaten razlog, ki ga mnogi ne poznajo, ker v  medijih ni bilo veliko informacij o tem, je, da je eden od treh velikih turističnih operaterjev iz Nemčije bankrotiral, kar je prizadelo številne agencije, ki so sodelovale s tem operaterjem, je povedala za HRT.

Kaj pa Slovenci?

Za podatke o tem, kako navdušeni nad obiskom prvenstva so bili Slovenci in ali je to kaj vplivalo na njihovo odločitev, kje preživeti vroče poletne dni, smo se obrnili na turistično agencijo Palma.

»Hrvaška tradicionalno ostaja priljubljena počitniška destinacija, tudi letos ni nič drugače, tako da bistvenega upada niti ni zaznati. Glavna sezona se prične konec junija, saj gre predvsem za družinske počitnice. So se pa verjetno posamezniki odločili, da delno dopust izkoristijo za ogled nogometnih tekem, delni oddih pa potem za počitnice,« so nam razkrili.  

Zanimalo nas je tudi, kakšno je bilo zanimanje za posebej organizirane prevoze in nastanitve v Nemčiji.

»Tudi pod Palmo je vladala prava nogometna evforija. Uspelo nam je ekskluzivno zagotoviti dva čarterska poleta iz Ljubljane. Tako smo polni letali potnikov odpeljali v Stuttgart, kjer smo si ogledali srečanje z Danci in potem še na ogled osmine finala proti Portugalski. Vse smo izpeljali v enem dnevu, tako da nočitev ni bila potrebna. Za oba čarterska poleta je vladalo ogromno zanimanje, tako da so bila mesta hitro zapolnjena.«

Komentarji (1)

Rika (ni preverjeno)

MA dejte no, ne bluzite neumnosti. Plaže so polne povsod in turistov je veliko. Zakaj pa so zastoji na cestah, o le kam gredo ti ljudje, valda na morje. 🤣😂

Starejše novice