Na Hrvaškem so od srede zabeležili še najmanj 70 okuženih z novim koronavirusom, neuradno poročajo hrvaški mediji na podlagi objavljenih dnevnih podatkov po županijah.

Po poročanju STA je regionalna televizija N1 neuradno poročala, da je bilo od srede na Hrvaškem najmanj 70 oseb pozitivnih na testih za novi koronavirus.

V zadrski županiji so od srede potrdili štiri nove primere okužbe

Gre za tri osebe iz drugih držav ter hrvaško državljanko, ki je bivala v Sloveniji, so sporočili iz Zadra. Kot so poudarili, nobena izmed oseb nima povezav s teniškim turnirjem, na katerem so prejšnji vikend potrdili več primerov okužbe, med drugim tudi pri znanih teniških igralcih Novaku Đokoviću iz Srbije in Borni Ćoriću s Hrvaške.

Največ novih primerov, 28, so zabeležili v Zagrebu

Med njimi je kar 20 okuženih oseb iz psihiatrične bolnišnice Sveti Ivan. Pozitivni na novi koronavirus so štirje zaposleni in 16 pacientov, vsi imajo milejše simptome, so potrdili v bolnišnici, še poroča STA.

Eno okužbo so potrdili tudi v Istrski županiji. Gre za osebo s Švedske, ki jo nameravajo vrniti na zdravljenje v domovino.

Državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za zdravstvo Tomislav Dulibić je po poročanju STA na današnji vladni seji dejal, da je na Hrvaškem trenutno 136 okuženih.

Danes Hrvati pričakujejo novo povišanje števila okuženih, je povedal. Na Hrvaškem so od 18. junija zabeležili več kot 100 novih okužb. Večinoma je šlo za uvoz novega koronavirusa iz Bosne in Hercegovine ter Srbije.

Zato so opolnoči znova uvedli obvezno 14-dnevno karanteno ali samoizolacijo za vse potnike, ki želijo vstopiti na Hrvaško iz BiH, Kosova, Severne Makedonije in Srbije. Ukrep ne velja za potnike v tranzitu, še poroča STA.

V sosednji državi ocenjujejo, da bo ta ukrep, ki ga imajo za upravičenega, škodil hrvaškem turizmu, ki računa tudi na turiste iz BiH in Srbije. Obenem pa menijo, da bodo na ta način zaščitili turistično sezono za turiste iz drugih evropskih držav. V turističnih agencijah pa pričakujejo, da ukrep za potnike iz omenjenih štirih držav ne bo veljaven čez celotno poletje, še poroča STA.

Od polnoči so na Hrvaškem, tako kot v Sloveniji, uvedli tudi obvezno uporabo zaščitnih mask v javnem prevozu. Vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić je v pogovoru na hrvaški televiziji napovedala možnost, da bodo kaznovali neodgovorne, ki ne bodo spoštovali določil o obvezni uporabi maske v javnem prevozu.

Med drugim je napovedala, da bodo uveljavili omejitve za vstop potnikov tudi iz nekaterih drugih evropskih držav, za katere bodo ugotovili, da so prispevale k večjem številu okužb s koronavirusom na Hrvaškem, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice