Slika je simbolična.
Generalna skupščina Združenih narodov je 24. januar razglasila za mednarodni dan izobraževanja. Obeležujemo ga od leta 2018. S sprejeto resolucijo je želela poudariti pomen izobraževanja za mir in razvoj. Letos je posvečen Afganistankam.

Letošnji mednarodni dan izobraževanja poteka pod sloganom »Vlagati v ljudi, dati prednost izobraževanju.«

Kakovost izobraževanja ni enaka za vse otroke po svetu, saj so milijoni še vedno prikrajšani za osnovno človekovo pravico. Dan je namenjen kampanji za boljše reforme na področju izobraževanja in izboljšanje dostopa do izobraževanja za vse.

Eden najboljših načinov, kako čim višjemu številu otrok zagotoviti dostop do izobraževanja, so štipendije. Za mnoge otroke dostop do izobraževanja pomeni izhod iz revščine in obetavno prihodnost.

Letošnji mednarodni dan izobraževanja bo posvečen pozivu vladam, mednarodni skupnosti in ključnim deležnikom naj vztrajajo pri svojih zavezah glede dajanja prednosti naložbam v izobraževanje in preobrazbo tega. Na ta dan pa bodo pregledali tudi kakšen je napredek pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja iz Agende 2030, ki so jo članice Združenih narodov sprejele leta 2015.

Mednarodni dan posvečen Afganistankam

Unesco letošnji 5. mednarodni dan izobraževanja posveča afganistanskim dekletom in ženskam, ki so izgubile možnost izobraževanja.

Na dogodku, organiziranem v sklopu mednarodnega dneva izobraževanja, bo Unesco ponovno pozval k takojšnji vrnitvi temeljne pravice do izobraževanja. Izobraževanje je univerzalna človekova pravica, zato pri Unescu pravijo, da ne bi smela nobena država na svetu, ženskam in dekletom prepovedati izobraževanja. 

Po podatkih Unesca trenutno 2,5 milijona šoloobveznih afganistanskih deklet ne obiskuje šole, od teh pa so 1,2 milijonu žensk oblasti onemogočile dostop do srednjih šol in univerz.

Da bi se kljub prepovedim, čim več žensk izobraževalo, si Unesco prizadeva tudi za izobraževanje na daljavo, prek afganistanskih medijev, zlasti radijskih postaj. Kljub temu pa to ne more nadomestiti učilnice, ki je prostor socialne integracije.

Starejše novice