Slika je simbolična.
V Nemčiji se obeta podaljšanje veljavnih ukrepov zaprtja javnega življenja čez velikonočne praznike, ker je sedemdnevna incidenca v državi presegla kritično mejo čez 100. Pri nas je slednja skoraj 270 okužb na 100.000 prebivalcev.

Kot poroča STA, je iz predloga sklepov razvidno, da naj bi zaprtje javnega življenja v Nemčiji podaljšali v april, pri čemer pa natančnega datuma še niso določili.

O osnutku, ki ga je pripravilo več zveznih dežel, bodo v ponedeljek razpravljali kanclerka Angela Merkel in voditelji 16 nemških dežel.

Problem so novi sevi

Več zveznih dežel si prizadeva za podaljšanje omejitev za zajezitev novega koronavirusa v april, medtem ko se država zaradi naraščanja novih okužb, zlasti zaradi pojava novih različic virusa, sooča s tretjim valom epidemije. Sedaj veljavne omejitve se iztečejo konec marca.

Po podatkih Inštituta Roberta Kocha je sedemdnevna incidenca, torej pojavnost novih okužb na 100.000 prebivalcev v enem tednu, s 99,9 danes narasla na 103,9. V zadnjem dnevu so po državi zabeležili 13.733 novih primerov okužbe z novim koronavirusom in 99 primerov smrti zaradi covida-19, je na spletni strani objavila Deutsche Welle.

Na zadnjih pogovorih med zvezno vlado in deželami o ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa v začetku marca je bilo dogovorjeno, da bo možno sproščanje določenih ukrepov, če bo incidenca manjša od 50, hkrati pa bo prišlo do ponovnega zaostrovanja ukrepov v primeru, da bo incidenca nad 100, piše STA.

Izbruhnili spopadi med protestniki in policijo

V več evropskih mestih so včeraj potekali protesti proti ukrepom za zajezitev pandemije covida-19, med drugim v Švici, Avstriji in Veliki Britaniji.

Med največjimi pa so bili v nemškem mestu Kassel, kjer je morala policija posredovati s solzivcem, gumijevkami in vodnim topom.

V mestu z okoli 200.000 prebivalcev se je zbral okrog 20.000 protestnikov. Policija je aretirala več ljudi, danes pa letijo številne kritike na račun policije zaradi nasilnega ukrepanja proti protestnikom.

Strokovna skupina jutri o naslednjih korakih

V Sloveniji je sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev trenutno 269,3, kažejo podatki, ki jih je danes objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, ki je v soboto ob slabšanju epidemioloških razmer napovedala, da bi se svetovalna skupina v primeru alarmantnega povečanja številk lahko sestala že danes, je za STA pojasnila, da sestanka danes ne bo.

Člani svetovalne skupine so sicer komunicirali med sabo prek elektronskih medijev, vendar niso sprejeli dodatnih odločitev. V ponedeljek bo tako na vrsti redni sestanek, na katerem bodo razmislili o morebitnih novih korakih za zajezitev epidemije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice