Slika je simbolična.
Potres v bližini Reke so po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje danes dopoldne čutili po vsej Sloveniji.

Območje pri hrvaškem otoku Krk je danes, ob 10.47, stresel potres z magnitudo 5,3, navaja Evropsko-mediteranski seizmološki center. Žarišče potresa je bilo 37 kilometrov jugovzhodno od Reke in štiri kilometre od Krka na globini deset kilometrov pod površjem.

Tresenje tal so čutili tudi v celotni Sloveniji.

Intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici

Slovenska agencija za okolje ocenjuje, da intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici.

»Ob 10.47 so seizmografi hrvaške seizmološke službe zabeležili močan potres pri Bašćanski Dragi na Krku. Magnituda potresa je znašala 4,8 po Richterju, moč potresa v žarišču pa je ocenjena na VI. stopnjo lestvice EMSC. Potres so čutili v delu hrvaškega primorja,«  pa so sporočili iz hrvaške seizmološke službe.

V Reki naj bi se zibali nebotičniki

O močnem tresenju tal so poročali zlasti prebivalci Krka in okolice.

»Dolgo je trajalo in precej se je treslo,« je zapisal prebivalec Viškova blizu Reke na spletni strani Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra.

Eden od prebivalcev Krka pa je na Evropsko-mediteranski seizmološki center sporočil, da je občutil močno tresenje, a ni opazil nobene materialne škode.

Po pričevanjih prebivalcev z območja blizu žarišča potresa je tresenje trajalo okoli deset sekund. Novinarka hrvaškega časnika Jutarnji list z Reke Klara Rožman je poročala, da so se v mestu zibali nebotičniki.

Potres so čutili tudi drugod v Kvarnerju, na otoku Cres, v Zadru, Pulju, Karlovcu in Zagrebu. O tresenju tal so poročali tudi prebivalci iz nekaterih krajev v Bosni in Hercegovini in iz Trsta v Italiji.

O materialni škodi zaenkrat ne poročajo. Poveljnik gasilcev primorsko-goranske županije Mladen Šćulac je za Jutarnji list povedal, da za zdaj niso prejeli prijav o materialni škodi niti o poškodbah ljudi, javljajo se le vznemirjeni prebivalci.

Podobno je povedal, da načelnik istrskih gasilcev Dino Kozlevac.

»Edine prijave, ki jih imamo, so prijave vznemirjenih prebivalcev, ki niso vedeli, kaj se dogaja. Prijav o škodi za zdaj nimamo, a so naši gasilci v pripravljenosti,« je dejal.

Evropsko-mediteranski seizmološki center je magnitudo potresa prvotno ocenil na 5,5, a so jo nato znižali na 5,3.

Starejše novice