*Fotografija je simbolična
Poslanec Svobodnjakov je v avstrijskem parlamentu uprizoril svojevrsten šov, ko je domnevno dokazal, da hitri testi tudi na kokakolo dajejo pozitivne rezultate. Družbena omrežja ga slavijo kot heroja, ampak njegov eksperiment je v resnici zavajajoč.

Minuli četrtek so bili v avstrijskem parlamentu priča nenavadnemu prizoru. Poslanec stranke FPÖ, ki jo nekateri uvrščajo na skrajni desni pol političnega spektruma, je ob nasprotovanju množičnemu testiranju in milijonih, ki jih za to namenja avstrijska vlada pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza, izvedel eksperiment in z antigenskim testom testiral vzorec kokakole.

Ko je test domnevno pokazal, da je kokakola pozitivna na okužbo s koronavirusom, je zmagoslavno dejal: "Gospod predsednik, imamo težavo. Imamo okužbo s koronavirusom," in pri tem šaljivo opozoril predsednika avstrijskega parlamenta Wolfganga Sobotko.

Posnetek množično delijo tudi Slovenci

Svoj šov je delil tudi na družbenem omrežju Facebook in posnetek je hitro postal viralen. Za številne nasprotnike ukrepov in teoretike zarot je to nesporen dokaz, da so testi neuporabni in, da je celotna pandemija pod vprašajem. Dosegel je seveda tudi slovenske uporabnike družbenih omrežij.

Toda, kot opozarjajo številni strokovnjaki, je eksperiment zavajajoč in je pokazal le, da poslanec Svobodnjakov nima osnovnošolskega znanja kemije. Njegov zavajajoči eksperiment so razgalili tudi številni mediji, med drugim Siol, a seveda to ni preprečilo, da bi posnetek nehal krožiti po Facebooku.

Michael Schnedlitz je sicer član opozicijske stranke FPÖ. VIR: Zajem zaslona (Facebook)

Kaj so hitri testi

Antigenske teste oziroma tako imenovane hitre teste uporabljajo po vsem svetu in so jih začeli pred kratkim tudi pogosteje uporabljati pri nas, v zdravstvenih zavodih so celo obvezni. Hitri testi ne iščejo genskega materiala patogena, temveč beljakovine, ki so značilne za virus.

Kot je pojasnila infektologinja Mateja Logar na vladni tiskovni konferenci, so veliko bolj občutljivi od PCR testa, saj pokažejo le, če je nekdo pozitiven v tistem trenutku, ne dajo pa podatka, kako bo v naslednjih dneh.

So pa koristni v smislu, da se odkrije prisotnost virusa pri asimptomatski osebi in se ga tako preventivno izloči iz delovnega procesa. 

Zakaj je eksperiment že v osnovi napačen

Kaj je storil narobe avstrijski poslanec? Treba je vedeti, da je kokakola izredno kisla, ph-vrednost ima namreč okrog 2,5, pri svojem eksperimentu pa je poslanec vzorec nanesel neposredno na test. Pred tem bi moral vzorcu s kokakolo dodati tako imenovani pufer, ki opravlja vloga ohranjanja pH-vrednosti vzorca v primernem razponu za testiranje.  Za primerjavo, pH vrednost človeške sline ali krvi se giblje okoli vrednosti 7. 

Laično povedano, kislina v kokakoli je uničila protitelesa, s katerimi so prevlečeni hitri testi, in zaradi tega je prišlo do obarvanja. Vse kar je dejansko storil avstrijski poslanec je to, da je dokazal reakcijo kisline v kokakoli s protitelesi oziroma beljakovinami na hitrem testu.

Pozitiven bi bil tudi jabolčni sok

Ob tem velja izpostaviti tudi dejstvo, da antigenski testi seveda niso namenjeni testiranju hrane ali pijače.

Strokovnjaki dodajo še, da bi do podobnih rezultatih prišli tudi pri testiranju jabolčnega soka, poleg tega denimo tudi test nosečnosti lahko prevaramo na ta način, kar so dokazali številni uporabniki na portalu Youtube. Mar to pomeni, da so nosečniški testi neuporabni? 

V vsakem primeru, pa oseba, ki je pozitivna na podlagi hitrega testa, opravi še PCR test za končno potrditev okužbe.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice