Slika je simbolična.
Finance: Celjske mesnine naprodaj, zanimajo se Hrvati.

Hrvaška družba Mesna industrija Braća Pivac je najresnejši kandidat za novega lastnika Celjskih mesnin, po neuradnih informacijah poroča časnik Finance

Družbo naj bi prodajali zaradi spora med lastnikoma. V skupini Pivac informacij ne komentirajo.

Iskanje novega lastnika skupine Celjske mesnine - v kateri so poleg matične družbe še invalidsko podjetje, vinarska družba Radgonske gorice, Pršutarna S' Krasa (nekdanja Pršutarna Lokev) ter hčerinski družbi v Zagrebu in Beogradu, pri čemer v prodajni paket naj ne bi sodila družba Radgonske gorice - naj bi bilo povezano s sporom med solastnikoma, in sicer Amur inženiringa direktorja mesnin Izidorja Krivca in Mifa Invest Danila Dujovića, poročajo Finance.

V skupini Pivac so danes STA povedali, da bodo v primeru kakršnih koli novosti, povezanih z njihovim poslovanjem na slovenskem trgu, javnost pravočasno obvestili, govoric pa da ne morejo komentirati.

Celjske mesnine v zadnjih letih na ravni skupine ustvarijo okoli 100 milijonov evrov prihodkov, od česar več kot 90 odstotkov ustvari matična družba. V letu 2022, za katero je objavljeno zadnje letno poročilo, je matična družba ustvarila 92,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 9,2 odstotka več kot leto prej. Čisti dobiček je znašal okoli 54.000 evrov, potem ko je bil leto prej pri 1,7 milijona evrov.

V skupini Pivac, ki je v družinski lasti, sta poleg Mesne industrija Braća Pivac, ki je v Vrgorcu v splitsko-dalmatinski županiji nastala leta 1952, še družbi PKK Karlovačka mesna industrija in Mesna industrija Vajda. Poleg predelovalnih družb ima skupina po navedbah Financ še 250 trgovin.

Mesna industrija Pivac je v letu 2022 po navedbah časnika Jutarnji list ustvarila 290,7 milijona evrov prihodkov, 28 odstotkov eč kot leto prej, in 9,7 milijona evrov čistega dobička oz. 33,7 odstotka več kot v 2021.

V zadnjih letih je med drugim postala večinski lastnik Kraša in pomemben lastnik Podravke ter se uvršča med največje hrvaške prehrambne skupine.

Starejše novice