Slika je simbolična.
Tudi ta mesec smo preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač v javnem sektorju. Preverite, kaj smo ugotovili ob pregledu 50 največjih izplačil.

V Sloveniji že od 15. januarja poteka stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Zdravniki in zobozdravniki trdijo, da so njihove plače neprimerne glede na zahtevnost in odgovornost dela, ki ga opravljajo, in da so v primerjavi z drugimi poklici v javnem sektorju podcenjeni.

Prav tako pa stavkajo tudi na upravnih enotah. Zaposleni so s stavko začeli 15. maja, z njo pa zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah.

S stavko pa so prejšnji teden zagrozili tudi delavci v policiji, med tem, ko vojaki napovedujejo protestni shod. Kot pravijo v policijskem in vojaškem sindikatu, so namreč namreč ogorčeni nad ravnanjem vlade, ki je na nedavnih stebrnih pogajanjih nekaterim primerljivim poklicnim skupinam ponudila višja vrednotenja delovnih mest kot policistom, vojakom in strokovno-tehničnim delavcem.

Kako pa so v resnici razporejene plače v javnem sektorju in kdo so prejemniki najvišjih plač oziroma izplačil?

V tem članku bomo razkrili informacije, ki so doslej ostale večinoma skrite pred očmi javnosti. Gre za zadnje dostopne številke, ki bodo razjasnile, kdo so najbolje plačani zaposleni v javnem sektorju in kakšni so dejansko njihovi zaslužki.

Kdo je marca v javnem sektorju zaslužil največ?

Prečesali smo portal plač javnega sektorja in preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač.

Zadnji dostopni podatki, ki se nanašajo na plače v marcu letošnjega leta, razkrivajo, da tokratno lestvico pretežno sestavljajo zaposleni v zdravstvu in šolstvu.

Na lestvici najvišjih plač v javnem sektorju je na prvem mestu naveden samostojni analitik v laboratorijski medicini, zaposlen na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Ta je marca prejel najvišjo plačo, in sicer 19.529 evrov bruto.

Drugo mesto zaseda višji zdravnik specialist, ki je zaposlen v Splošni bolnišnici Trbovlje, ki je marca prejel 16.527 evrov, tretje mesto pa zaseda pomočnik direktorja Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj, katerega plača je marca znašala 15.902 evra bruto.

Na četrto mesto in peto mesto sta se uvrstila višja zdravnika specialista. Višji zdravnik specialist na četrtem mestu je zaposlen v Zdravstvenem domu Sevnica in je marca prejel 15.750 evrov bruto, specialist na petem mestu pa je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Njegova plača pa je marca znašala 15.726 evrov bruto.

Prvo deseterico zapolnjujejo zaposleni v zdravstvu

Če nadaljujemo s pregledom prve deseterice, vidimo, da vsa mesta zasedajo višji zdravniki specialisti. Na šesto mesto se je tako uvrstil višji zdravnik specialist, zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, ki je marca prejel 15.433 evrov bruto.

Tudi sedmo mesto zaseda specialist, zaposlen v ljubljanskem kliničnem centru, ta je marca prejel plačo visoko 15.267 evrov bruto.

Sledi višji zdravnik specialist, zaposlen v Osnovnem zdravstvu Gorenjske s plačo 15.047 evrov bruto, na devetem mestu višji zdravnik specialist Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem s plačo 15.011 evrov bruto, prvo deseterico pa zaključuje višji zdravnik specialist, zaposlen v Splošni bolnišnici Brežice. Ta je marca prejel plačo visoko 14.956 evrov bruto.

Petdeseterico zaključuje plača visoka 12.364 evrov bruto

Pogledali smo tudi, kako je na lestvici največjih zaslužkarjev zastopan vzhod Slovenije.

Na 12. mestu se je znašel višji zdravnik specialist Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica, ki je zaposlen hkrati v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. Ta je marca prejel 14.819 evrov bruto.

Med prvo petdeseterico pa so med drugim še na 15. mestu višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki je zaposlen tudi kot visokošolski učitelj in znanstveni svetnik na Univerzi v Mariboru (14.393 evrov bruto), na 28. mestu višji zdravnik specialist, zaposlen v Zdravstvenem domu Murska Sobota (13.301 evro bruto), mesto za njim se je marca znašel višji zdravnik specialist Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj (13.284 evrov bruto), na 30. mestu pa je direktor Zdravstvenega doma Murska Sobota (13.209 evrov bruto).

Prvo petdeseterico največjih zaslužkarjev javnega sektorja ne nazadnje zaseda višji zdravnik specialist Splošne bolnišnice Brežice, ki je marca prejel bruto plačo visoko 12.364 evrov.

Komentarji (6)

Grega z brega (ni preverjeno)

Pokažite spodnji del lestvice, da boste videli, kdo dejansko mora stavkati in zakaj.

Sergej 22 (ni preverjeno)

Bravo grega
Kar višje nad zadnjimi so ilegalci z 2000€+ na mesec

Butala (ni preverjeno)

Kako lahko dobi takšno plačo.Kaj ima 500h nadur na mesec ,a kako,ki pa jih na oddela 5%.PRIPRAVLJENOST pravijo temu delovnemu terminu.
Ko ima pomočnik direktorja višjo plačo kot direktor,potem vemo da živimo v butalah.

Bolničar (ni preverjeno)

Naša plačila pa so takšna 669€ da komaj iz meseca v mesec preživiš to je javni sektor!!!Kar se pa drugih tiče si pa lepo delijo plače če bi imel/a takšno plačilo bi se dalo preživeti pa tudi še kaj prihranit za hude čase.Hmmm.Lepooo😉👍

Gkhd (ni preverjeno)

In kaj je potem razlog da stavkajo ? +10.000€ plače težko preživijo res. Med tem ko ljudje delajo za minimalca zato da preživijo komaj mesec , žalostno pa da ko grejo zdravniko kateri ima 10.000e plače morejo čakati 9ur ali več da pridejo na vrsto.

RINTAČ (ni preverjeno)

Dobijo že, dobijo, je pa vprašanje, če vsi to tudi zaslužijo...

Starejše novice