Fotografija je simbolična.
V času martinovanja bodo policisti že tradicionalno bolj poostreno nadzorovali cestni promet. Še posebej pozorni bodo na psihofizično stanje voznikov oziroma na vožnjo pod vplivom alkohola.

V času izvajanja akcije, do 10. novembra, bodo policisti odredili preizkus alkoholiziranosti vsem kontroliranim voznikom v cestnem prometu. Posebej pozorni bodo tudi na kršitelje, ki prekoračujejo hitrost vožnje, vozijo po nepravilni strani oziroma v nepravilni smeri vožnje ali ne upoštevajo pravil o prednosti.

»Temeljna cilja nadzorstvenih aktivnosti sta zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi, ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih so kot sekundarni dejavnik prisotni alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi,« so povedali na Policijski postaji Ormož.

Letos na območju Policijske uprave Maribor osem prometnih nesreč s smrtnim izidom

Na območju Policijske uprave Maribor se je v obdobju od 1. januarja do 15. oktobra letos zgodilo 2.751 prometnih nesreč oziroma 6 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Osem nesreč se je končalo s smrtnim izidom, v enakem obdobju lani pa 14.

Prometnih nesreč s hudo telesno poškodovanimi je bilo 74 oziroma 18 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prometnih nesreč z lahko telesno poškodovanimi je bilo letos do srede oktobra 764 oziroma šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Zgolj z materialno škodo se je zgodilo 1.905 prometnih nesreč ali sedem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

V prometnih nesrečah od 1. januarja do 15. oktobra letos je na območju Policijske uprave Maribor osem udeležencev v prometu umrlo, v enakem obdobju lani jih je umrlo kar dvakrat toliko: 16. Letos do srede oktobra se je v prometnih nesrečah 77 ljudi hudo in 1.005 lahko telesno poškodovalo.

Alkoholizirana je približno polovica povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom

Zaskrbljujoč je podatek, da se je v primerjavi s preteklim letom delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč na območju Policijske uprave Maribor povečal: lani je znašal 8,5 odstotka, letos pa 8,8 odstotka.

Največji delež alkoholiziranih povzročiteljev je bil pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom, pri katerih je znašal kar 50 odstotkov. Za primerjavo: v enakem obdobju lani je ta delež znašal 47,1 odstotka.

Pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami je bilo alkoholiziranih 21,9 odstotka povzročiteljev nesreč. V enakem obdobju lani je bilo takih 17,8 odstotka.

Največ povzročiteljev je bilo pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti (18,2 odstotka) in nepravilne strani ali smeri vožnje (15,5 odstotka).

Problematika je na Ormoškem še posebej pereča

Povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala 1,51 grama alkohola na kilogram krvi. Alkohol je še vedno ključni sekundarni vzrok prometnih nesreč na območju Policijske uprave Maribor.

»Problematika psihofizičnega stanja voznikov v cestnem prometu najbolj izstopa ob koncu tedna, predvsem ob petkih in sobotah, še posebej v nočnem času. Posebej izstopajoče je glede na večletne izkušnje obdobje ob koncu leta (november, december), ko je večje število praznovanj, na katerih se pogosto uživajo alkoholne pijače,« so povedali na Policijski upravi Maribor.

Na območju Policijske postaje Ormož je delež alkoholiziranih povzročiteljev zelo visok in znaša 17,7 %, kar je največ na območju Policijske uprave Maribor.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice