Novi direktor Policijske uprave Maribor Beno Meglič - prvi z leve. (Vir: Policijska uprava Maribor).
Direktor mariborske policijske uprave je bil udeležen v prometni nesreči, a naj bi po tem, ko so o njej že bili obveščeni policisti, policijsko intervencijo odpoklical. Primer bodo zato preverili v notranjevarnostnem postopku.

V petek, 8. decembra, je v Mariboru, natančneje na Mlinski ulici, prišlo do prometne nesreče. Šlo ne bi za nič nenavadnega, če v nesreči ne bi bil udeležen direktor Policijske uprave Maribor Beno Meglič.

Beno Meglič je vodenje Policijske uprave Maribor prevzel v sredini julija, ko ga je na mesto imenoval zdajšnji generalni direktor policije Senad Jušić. Meglič, ki je bil pred tem vodja mariborskih kriminalistov, je na mestu nasledil Boštjana Veličkega, ki je začasno vodil policijsko upravo po odhodu Donalda Rusa na drug položaj.

Tudi prometna nesreča z udeležbo direktorja mariborske policije ne bi bila sama po sebi posebna, če ne bi pred dnevi na dan prišle nekatere njene neobičajne podrobnosti.

O prometni nesreči na Mlinski ulici je bil obveščen mariborski operativno komunikacijski center, a kot je prvi poročal Požareport, naj bi deset minut kasneje komunikacijski center poklical sam direktor Meglič in preklical napotitev policijske patrulje na kraj nesreče.

V policijski avtomobil trčil drug voznik

Da je bil 8. decembra v prometni nesreči v Mariboru res udeležen direktor Policijske uprave Maribor, so za Mariborinfo potrdili na Generalni policijski upravi.

Kot so razložili, je prometno nesrečo povzročil drug udeleženec v prometu, ki je s svojim vozilom trčil v službeno vozilo policije, ki ga je takrat upravljal Beno Meglič.

Požareport pa neuradno poroča, da naj bi bil Meglič v času nesreče v vinjenem stanju. Je tako direktor Policijske uprave Maribor ravnal nepravilno in morebiti zlorabil svoja pooblastila?

Vir: Policijska uprava Maribor

Lahko Meglič prekliče prihod policistov na kraj nesreče?

Zakon o pravilih cestnega prometa navaja, da ob manjši nesreči I. kategorije udeleženci niso dolžni obvestiti policije oziroma centra za obveščanje o sami nesreči.

Vendar pa mora policist priti na kraj prometne nesreče I. kategorije in ugotoviti dejstva ter zbrati dokaze, potrebne za odločitev o prekršku, če ga o njej obvesti udeleženec prometne nesreče ali oseba, ki ni udeleženec prometne nesreče.

Pa lahko predstavnik policijske uprave prekliče prihod policistov na kraj prometne nesreče? Na to vprašanje nam na Generalni policijski upravi niso odgovorili.

Je pa v zakonu o pravilih cestnega prometa zapisano, da lahko policist odstopi od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov, potrebnih za odločitev o prekršku pri prometni nesreči z majhno poškodbo, pri čemer mora o tem obvestiti udeležence prometne nesreče.

Vendar pa je v istem členu zapisano, da še preden policist odstopi od postopka, mora ugotoviti, ali voznika in vozili izpolnjujejo pogoje za udeležbo v cestnem prometu. Če ugotovi, da pogojev ne izpolnjujeta, policist nadaljuje nadaljnje postopke.

Primer bodo dodatno preverili v notranjevarnostnem postopku

Na Generalni policijski upravi zanikajo, da je bil direktor mariborske policijske uprave pod vplivom alkohola, če tudi preizkusa alkoholiziranosti zaradi odsotnosti policistov na kraju nesreče niso opravili.

»Poudarjamo, da na podlagi do zdaj zbranih obvestil, pregledanih podatkov ali drugače nismo pridobili dokazov ali indicev, ki bi predstavljali razlog za sum, da je bil direktor policijske uprave pod vplivom alkohola,« so za Mariborinfo poudarili na Generalni policijski upravi.

Bodo pa kljub temu primer dodatno preverili v notranjevarnostnem postopku. »Notranjevarnostni postopki se izvajajo toliko časa, kot je nujno potrebno za ugotovitev vseh dejstev in okoliščin odklonskih pojavov in ravnanj,« razlagajo na Generalni policijski upravi.

Ob tem pa dodajajo, da če se z notranjo preiskavo ugotovi sum storitve kaznivega ravnanja, policija uvede, ali predlaga uvedbo postopka pred pristojnimi organi in sprejme ukrepe za vzpostavitev notranje varnosti. Ne nazadnje zaključujejo, da so podatki o notranjevarnostnih postopkih varovani podatki policije.

Za Megličem že 30 let policijske kariere

Beno Meglič se je zaposlil v policiji leta 1993 in od tedaj kot karierni policist in kot vodja deloval na različnih temeljnih področjih policijskega dela. Po zaključku Srednje policijske šole v Tacnu leta 1993 je po študiju ob delu leta 2008 pridobil naziv univerzitetni diplomirani varstvoslovec.

Karierno pot v policiji je začel kot policist na Policijski postaji Sežana in jo nadaljeval na Policijski postaji Šmarje pri Jelšah ter Policijski postaji Ptuj.

V letih od 1996 do 2004 je bil pripadnik Posebne policijske enote, med letoma 2004 in 2005 pa je delal kot policist - kriminalist na Policijski postaji Ormož in se nato kot višji kriminalist zaposlil v skupini za mladoletniško kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor.

V letu 2006 je poklicno pot nadaljeval v službi direktorja na policijski upravi kot policijski inšpektor v oddelku za notranje preiskave in nadzor. Leta 2010 je prevzel vodenje Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribor, ki jo je vodil vse do leta 2017, ko je prevzel vodenje Policijske postaje Maribor I.

Pred imenovanjem na mesto direktorja je od leta 2019 vodil sektor kriminalistične policije Policijske uprave Maribor.

Starejše novice