Ognjeni zublji so v četrtek zvečer uničili Dom na Osankarici, ki je bil priljubljena točka pohodnikov na Pohorju.

S požarom, ki je sinoči zajel in v celoti uničil Dom na Osankarici, se je bojevalo več kot sto gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev Kebelj, Oplotnica, Tinje, Zgornja Bistrica, Slovenska Bistrica in Šmartno.

Dom je pogorel do tal, a gasilcem je uspelo obvarovati del stavbe, v kateri je muzej Pohorskega bataljona, ki deluje pod okriljem Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Zaradi pojava manjših žarišč so na požarišču ostali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Kebelj na požarni straži. Gorelo pa naj bi tudi v bližnjem gozdu, a je ta požar gasilcem uspelo omejiti pravočasno.

Ogled kraja požara planinske koče še poteka

Kriminalisti Policijske uprave Maribor so danes skupaj s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija pričeli z ogledom in ugotavljanjem vzroka požara ter vseh okoliščin dogodka.

Najemnik doma Aleš Pateker je sicer za Večer dejal, da predvideva, da je zagorelo zaradi dimnika, s katerim so že imeli težave.

Ko bo znanih več okoliščin požara, bodo policisti o tem obvestili javnost.

Planinska zveza Slovenije: To je izguba za celotno slovensko planinstvo

Dom na Osankarici, na nadmorski višini 1200 metrov, v mirnem objemu Pohorja, je bil pogosto izhodišče za izlete do Črnega jezera, Areha, slapa Šumik, Klopnega vrha in Rogle, do koder vodijo tudi planinske poti.

Na Planinski zvezi Slovenije dodajajo, da nimajo informacij o podrobnostih požara, saj dom ni imel statusa planinske koče oziroma ni bil vpisan v razvid planinskih objektov pri Planinski zvezi Slovenije in z njim ni upravljalo planinsko društvo.

»Planinska zveza Slovenije z veliko žalostjo spremlja novico o požaru v Domu na Osankarici. Vsaka izguba objekta, ki je namenjen kot podpora planinstvu, pohodništvu ali drugim oblikam dejavnosti na prostem, pomeni izgubo ne samo za lastnika, lokalno skupnost, ampak za celotno slovensko planinstvo, zato upamo, da bo objekt kmalu zaživel v novi obliki,« so zapisali.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice