Lanski božični dan je dodobra pretresel prebivalce vasice ob Ptuju. Zdaj je zgodba, v kateri so kruto ugasnila tri življenja, dobila epilog.

Na ptujskem sodišču se je danes zaključilo sojenje Silvu Drevenšku, ki je na božično popoldne v Gerečji vasi sodil bivši zunajzakonski partnerici in njenim staršem. 

V grozovitem zločinu je umrla bivša zunajzakonska partnerica krvnika in njena starša. Umrli so od vbodnih ran, smrt starih staršev zločina pa je celo videl deček, sin krvnika in pokojne bivše partnerice. 

Le nekaj tednov pred naslednjim božičem pa je zgodba dobila epilog. 

Dosmrtni zapor za Drevenška 

Sodišče je odločilo, da je Drevenšek kriv umora zunajzakonske partnerice, dejanje pa je storil na zahrbten način, ko se je preko sms sporočil z njo dogovoril za predajo daril za sina. Ko ga je spustila v hišo in sta bila sama, jo je napadel in umoril.

Kriv je tudi umora njenih staršev, saj je brezbrižno in kljub prisotnosti sina s kuhinjskim nožem ubil najprej nekdanjo taščo, nato še tasta. Kriv je tudi kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe.

Sodišče mu je izreklo dosmrtni zapor. Ko je Drevenšek slišal izrečeno kazen, je le zaprl oči in jih nekaj časa ni odprl.

Pri izrečeni kazni je pretehtala velika stopnja brutalnosti, je še obrazložilo sodišče, saj se kljub prisotnosti in prošnjam otroka ni ustavil. Pretehtali so tudi olajševalne okoliščine, saj ni bil še kaznovan, a zaradi krutosti dogodka tega ne morejo upoštevati.

To je prvi primer dosmrtne zaporne kazni po letu 2008, ko jo je Slovenija ponovno uvedla. 

Sodišče ne more zagotoviti, da bo dejansko do smrti v zaporu

Sodišče je sicer opozorilo, da ne more zagotoviti, da bo Drevenšek dejansko v zaporu do smrti, pri čemer je citiralo 88. člen kazenskega zakonika, ki med drugim pravi: 

»Obsojenec, ki mu je sodišče izreklo kazen dosmrtnega zapora, sme biti pogojno odpuščen s prestajanja kazni, ko je prestal petindvajset let zapora.«

Sodišče se je odzvalo tudi na protestnike pred sodiščem in dejalo, da njihovi pritiski niso vplivali na odločitev sodišča.

Silvo Drevenšek, prej neznano ime, se je po krutem zločinu dodobra vtisnilo v misli Ptujčanov in Ptujčank. Krivde sprva ni želel priznati.

»Ne priznam, ker je polovica laž,« je dejal po prebrani obtožnici na predobravnavnem naroku, 16. avgusta. 

Tik pred izrekom kazni ploščo obrnil

Po dolgih pričanjih družine, prijateljev, policistov in strokovnjakov pa je pri Drevenšku zgodil preobrat. 

Na ptujskem okrožnem sodišču je minuli četrtek, 2. decembra, priznal krivdo za trojni umor na lanski božič. 

Takrat je dejal, da še ne more verjeti, da se je to zgodilo, in da ne ve, kaj se je zgodilo z njim: »Ubil sem tri nedolžne ljudi, uničil družino in uničil sebe.« Dodal je, da »nikoli v življenju nisem pomislil na umor in nikoli več ne bom«.

Tudi v zaključni besedi je zagotovil, da dejanja ni nikoli naklepal in nikoli o tem razmišljal: »Ne vem, kako in zakaj je do tega prišlo, nikoli tega ne bom v življenju vedel.«

Užaloščeni svojci in prijatelji: »Pekel je premalo«

Pred zadnjo obravnavo so krvnika iz Gerečje vasi pred ptujskim sodiščem pričakali svojci, prijatelji in znanci umorjenih, ki so s transparenti in vzklikanjem zahtevali dosmrtno kazen. 

Drevenška so na sodišče takrat peljali pri zadnjem vhodu, zbrani pa so ga ob tem pospremili z vzkliki: »Dosmrtni zapor!« in »Fuj te bodi!«

Tokrat so ga pričakali po izrečeni sodbi, med drugim s transparentom: »Pekel je premalo.«

Komentarji (1)

Jomički (ni preverjeno)

Justice for all

Starejše novice