Slika je simbolična.
Ste tudi vi dobili to sumljivo sporočilo? Nikar ne sledite navodilom, to vas lahko drago stane.

S Finančne uprave Republike Slovenije so nedavno obveščali, da jih zavezanci vsak dan že skoraj dva tedna obveščajo o sporočilih, ki naj bi jih dobili od finančne uprave glede preplačila davka. 

V sporočilih navajajo, da je prejemnik sporočila upravičen do vračila davka, kar pa seveda ne drži. 

»Opozarjamo, da gre za poskuse prevare in lažna sporočila. Ne nasedajte in nikamor ne sporočajte ali vpisujte svojih podatkov,« so sporočili. 

Povezava v sporočilu vodi na stran, kjer prejemnik vnese podatke za vračilo denarja.

Lažna spletna stran, ki izgleda kot prava

»Gre seveda za lažno spletno stran, prek katere vam kriminalci ukradejo podatke in posledično zlorabijo bančni račun. Zato ne klikajte na povezave in sporočilo izbrišite,« so sporočili na Facebook profilu Varni na internetu.

Lažno zlonamerno sporočilo je poslano z namenom ribarjenja (pridobivanja podatkov), saj je v njem priložena povezava na stran, ki je samo videti kot stran FURS-a, v resnici pa so jo postavili spletni goljufi.

»Vsak dan so lažna sporočila novih oblik in vse bolj dodelana tako, da so vizualno vse bolj podobna pravi celostni grafični podobi finančne uprave,« dodajajo na finančni upravi. 

Goljufi Ptujčanu izmaknili osem tisočakov

Policisti Policijske postaje Ptuj so v preteklih dneh prejeli prijavo spletne goljufije. Oškodovanec je prejel elektronsko sporočilo, v katerem je bilo navedeno, da bo prejel vrnjen davek. 

Posredoval je bančne podatke, nakar mu je bilo iz transakcijskega računa odtegnjenih dobrih 8000 evrov. 

Pri tem tudi policisti opozarjajo, da gre pri tovrstnih poskusih za lažna obvestila. Spletnim uporabnikom svetujejo, da dobro preverijo verodostojnost elektronskih sporočil, ki jih napotujejo na vpis osebnih oziroma občutljivih podatkov. 

Starejše novice