Foto: PGD Cirkulane, Facebook
Le maja so v Halozah in Slovenskih goricah zabeležili vsaj 500 plazov. Številka je zdaj še višja, gasilci delajo brez predaha.

Zaradi deževja v zadnjih dneh se je na območju Haloz in Slovenskih goric sprožilo še več zemeljskih plazov, od 5. maja po nekaterih podatkih okoli 500, je nedavno dejal vodja ptujske izpostave za zaščito in reševanje Drago Murko. Zdaj je ta številka že višja. 

Vseh 19 občin, ki spadajo pod okrilje ptujske izpostave za zaščito in reševanje, je tudi v torek prizadelo deževje, potem ko so tam beležili velike količine padavin že prej dva vikenda zapored, zaradi česar se je predvsem na območju Haloz in Slovenskih goric sprožilo veliko plazov.

Največ hiš je bilo ogroženih na območju Cirkulan in Juršincev. 

40 intervencij, 120 plazov

Gasilci iz Cirkulan so po obilnem deževju opravili 40 intervencij, pregledali so vsak plaz, ki se je sprožil v občini in je bil prijavljen na številko 112. 

Nekaj plazov je še vedno aktivnih, so zapisali gasilci. 

»Nekateri so poškodovali ali pa ogrožajo objekte. Dva plaza sta objekte uničila do te mere da niso več primerni za, bivanje,« nadaljujejo. 

Ocenjujejo, da se je sprožilo več kot 120 plazov po celi občini, bregovi pa se še niso posušili. Zemlja je namočena, voda se še izteka proti dolinam, zato je na določenih območjih plazenje nemogoče zaustaviti, ne pomaga niti folija. 

Starejše novice