Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, ki je danes obiskal prizorišče ekološke katastrofe v Hočah, še brez rešitve za sanacijo 200 kubičnih metrov komunalnega blata. Policija storilce še išče, velik tovornjak naj bi na Pohorje zapeljal kar dvajsetkrat.

Posledice ekološke katastrofe na Pohorju so že vidne nekaj kilometrov nižje od kraja očitno kaznivega dejanja, saj je potok že spral del komunalnega blata in ga odnesel do ribnikov botaničnega vrta.

»Voda je neuporabna, niti za zalivanje. Vse rastline so propadle, ki so rasle v ribnikih in ob ribnikih. Tiste, ki jih vidite, da so pa žive, bodo propadle čez nekaj časa,« pravi Ignac Janžekovič iz Botaničnega vrta Univerze v Mariboru.

Onesnažena voda v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru
Onesnažena voda v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru

Komunalno blato ni nevarna snov, a onesnaži vodo s težkimi kovinami, salmonelo in drugimi bakterijami

Pristojne službe so že odkrile onesnaženje pitne vode na petih kmetijah, zato zdaj neoporečno vodo na ta del Pohorja dostavljajo kar z gasilskimi cisternami. Kljub temu, da komunalno blato ne spada med nevarne snovi, med drugim vsebuje tudi težke kovine.

»Prisotne so tudi ponavadi salmonela, enterokoki in Escherichia coli, torej vse to, kar ponavadi v pitno vodo in površinsko vodo ne sodi,« je povedala Mirjana Fesel iz Vodnogospodarskega podjetja Drava Ptuj.

Nemogoča sanacija po vzoru zemeljskih plazov

Za zdaj neznani storilec je na več mestih odložil večje količine komunalnega blata, po grobih ocenah naj bi ga bilo za kar 200 kubičnih metrov.

Kot je po današnjem ogledu lokacije odloženega mulja povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, tu ne bo možno poseči po podobnih interventnih ukrepih kot ob zemeljskih plazovih.

»Da prekrijemo plazovino s folijami, da preprečimo izpiranje, tudi to bi lahko naredili, ampak to je tu nemogoče narediti, ker je to že v vodotoku, odnosno je šlo že v vodotok, ko je ta s kamiona dol stresel,« je na Pivoli povedal Šestan.

Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite

S tovornjakom na Pohorje kar dvajsetkrat?

Glede na velike količine odloženih odpadkov, je moral storilec s tovornjakom večkrat zapeljati na Pohorje.

»Če gre v tovornjak 15 kubičnih metrov, če je tega 200 kubičnih metrov, pomeni da so peljali osemnajstkrat, devetnajstkrat, če je tega še več, so peljali dvajsetkrat, tridesetkrat,« je izračunal hoški župan Marko Soršak.

Nujni sestanek na okoljskem ministrstvu

Odvoz in predvsem preprečevanje nadaljnjega onesnaženja sta velik zalogaj, zato je poveljnik civilne zaščite že iz Hoč klical na okoljsko ministrstvo in zahteval nujni sestanek.

»Mi bi se jutri tam pri vas mogli dobiti,« je bil Šestan odločen po telefonu. Gre namreč za ekološko katastrofo, ki naj bi zahtevala sanacijski program s potrditvijo vlade, saj se pri sanaciji pojavlja več problemov.

»Prvi je, kam sploh lahko odložijo, bom rekel tole mešanico, ki bo nastala tega blata in, seveda, tudi materiala, ki bo kolateralna škoda ob zajemu s stroji ali pa ročno,« izpostavlja poveljnik civile zaščite.

Je bil na del isti storilec kot v Dramljah?

Slovenija nima ustreznih zmogljivosti za predelavo odpadkov iz čistilnih naprav, predelovalci v tujini pa za prevzem zaračunavajo visoke zneske. Pred štirimi tedni so nezakonito odloženo komunalno blato odkrili v Dramljah.

»Na način prevoza in transporta sumimo, da je to isti povzročitelj,« je povedala Mirjana Fesel iz Vodnogospodarskega podjetja Drava Ptuj.

Na varnostnih kamerah tovornjak s hidravnično cisterno in osebni avto

Onesnaženje v Hočah že preiskuje policija, tudi župan pa je minuli konec tedna že prejel koristne informacije, ki bi lahko pomagale pri iskanju storilca.

»Na posnetkih je kamion, ki vleče za sabo hidravlično cisterno, spremljal ga je osebni avto. Na osnovi tega se je zdaj zbralo dosti informacij, upam, da tudi na policiji dajo temu prioriteto,« je povedal župan.

Onesnaženje se lahko razširi tudi v Dravo

Škoda, ki jo je povzročil neznani storilec, bi se lahko poznala tudi v Dravi, saj se Pivolski potok, ki je onesnažen, izliva prav vanjo.

»Lahko, da ne preveč, ne morem, ne poznam teh stvari, lahko pa ogromno. Lahko se bodo začele ribe obračati,« je povedal Šestan.

Celoten obseg povzročene škode se bo tako pokazal šele čez nekaj časa. Tudi sanacija bo dolgotrajna, sredstva zanjo pa naj bi zagotovilo okoljsko ministrstvo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice