Vse bolj priljubljena športna aktivnost bi se lahko sprevrgla v tragedijo.

Gorsko kolesarjenje s sabo nosi pridih pustolovščine, za marsikoga pa je tudi način življenja. Priljubljena športna dejavnost ponuja marsikaj, po drugi strani pa uporaba gozdnih poti, zlasti skozi zasebna zemljišča, ni zakonsko jasno urejena.

Čeprav velja, da je prepovedano tam, kjer ni eksplicitno dovoljeno, pa si želi večina kolesarjev športno izkušnjo doživljati nekje sredi narave.

Težava se pojavlja, ker se marsikateri lastnik zemljišča ne strinja s tem, da bi se po njegovem ozemlju sprehajali pohodniki ali valile trume kolesarjev, zato mnogi vzamejo zadeve v svoje roke. 

Že v preteklosti se je na tem področju dogajalo marsikaj, lastniki so tako na primer nad kolesarji in pohodniki izvajali različne oblike nasilja, med drugim so jih zmerjali, nekateri pa so šli še dlje in skozi gozd celo razpeli žice. Te so, če jih oseba ni uspela pravočasno videti, ogrozile že premnogo življenj. 

Nov primer na Pohorju

Ker lastniki tujcem ne dovolijo prečkanja njihovega ozemlja, med drevesi napenjajo verige in tanjše jeklenice. Če je voznik manj zbran, zelo hitro naleti na takšno prepreko, reševalci pa lahko imajo veliko dela s hudimi poškodbami.

Nekaj podobnega se je v minulih dneh spet zgodilo na Pohorju, kjer je veliko 'ilegalnih' kolesarskih poti. Moški se je sodeč po objavi na družbenem omrežju Facebook napotil proti Trikotni jasi, da bi zajel vodo, na poti pa ga je 'pričakalo' boleče presenečenje.

Na Policijski upravi Maribor so nam dejali, da po dosedanjem preverjanju prijave o tem ali podobnem incidentu niso prejeli.

Starejše novice