Slika je simbolična.
V torek je učenko Osnovne šole Kolezija neznani moški vabil v svoj avto. Pri ravnateljici smo preverili, kaj se je zgodilo.

V torek, 20. septembra, so bili ljubljanski policisti popoldne prek enega od vzgojnovarstvenih zavodov na območju Viča obveščeni o dogodku, kjer naj bi takrat neznana oseba ogovarjala otroka, ko je ta hodil po cesti.

Po informacijah Ljubljanainfo gre za učenko Osnovne šole Kolezija. Ravnateljica Nina Triller je za naše uredništvo o dogodku povedala:

»20. septembra nas je ob prihodu v šolo učenka obvestila, da je v neposredni bližini svojega doma doživela neprijetno izkušnjo, saj jo je njej neznana oseba nagovorila z besedami, naj pogleda v njegov avto. Otrok je hitro stekel stran in po prihodu v šolo o dogodku obvestil razredničarko.

Na šoli smo takoj obvestili Policijsko postajo Vič in otrokove starše. Steklo je preiskovanje dogodka. O dogodku so bili še isti dan obveščeni vsi starši naših učencev. Naslednji dan smo bili obveščeni, da so osebo izsledili in tudi o tem smo seveda takoj poročali vsem staršem otrok, ki obiskujejo našo šolo.

Učenka je v stresni situaciji izjemno dobro odreagirala, predvsem zaradi dejstva, da je bila po zaslugi predhodnega preventivnega vzgojnega ravnanja staršev in šole dobro pripravljena na to, kako ravnati ob takšnem dogodku.«

Otroke je treba naučiti, kako ravnati

Policisti so identiteto osebe, ki je ogovarjala otroka, ugotovili že naslednji dan. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da v konkretnem primeru ne gre za sume storitve kaznivega dejanja. Policisti zoper osebo vodijo postopek o prekršku zaradi kršitve določil zakona o javnem redu in miru.

Izpostavili so, da veliko pozornosti namenjajo osveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah.

»Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in da ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive,« so poudarili policisti. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice