Slika je simbolična.
Poostren nadzor cestnega prometa po metodologiji 'Promil'.

Med 5. do vključno 11. decembrom na območju celotne države potekajo poostrene aktivnosti za zmanjšanje problematike povezane s psihofizičnim stanjem voznikov in evropsko usklajen nadzor cestnega prometa »ALCOHOL & DRUGS«.

Pri izvajanju teh aktivnosti na območju Policijske uprave Maribor posebno pozornost namenjajo nadzoru psihofizičnega stanja voznikov.

Včasu od sobote, 10. decembra 2022, od 22. ure, do nedelje, 11. decembra 2022, do 5. ure, bodo v sklopu teh aktivnosti izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, po metodologiji 'Promil'.

Namen nadzora je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi, in zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi.

Delež pijanih povzročiteljev nesreč višji

Na območju Policijske uprave Maribor je vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed ključnih dejavnikov prometnih nesreč, saj delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč v obdobju januar-november 2022 znašal 9,9 odstotka.

V primerjalnem obdobju 2020 je znašal devet odstotkov.

Za zmanjšanje tovrstne prometno-varnostne problematike vsem udeležencem cestnega prometapolicisti svetujejo:

  • da se v primeru uživanja alkoholnih pijač (ne glede na zaužito količino) ne odločijo za vožnjo z vozilom v cestnem prometu;
  • da prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti (asfaltna površina je v tem obdobju hladnejša, ponekod tudi vlažna in spolzka);
  • da so v tem obdobju posebej pozorni na ranljive udeležence v cestnem prometu, predvsem pešce.

Starejše novice