Ptujski požigalec je sicer razumel pomen svojih dejanj, a se zaradi duševnih motenj ni bil sposoben obvladati. Skupno je v požarih, ki jih je podtaknil nastalo za dobrih pet milijonov evrov škode.

Ptujsko sodišče je za 29-letnika, ki je lani namerno povzročil več požarov na območju Spodnjega Podravja, na predlog tožilstva odredilo obvezno psihiatrično zdravljenje in varstvo v zdravstveni ustanovi, poroča STA. Ob tem je sodnica Biserka Rojic vseh devet oškodovancev, ki so prijavili škodo, napotila na pravdni postopek.

Policisti so oktobra lani šele po nekaj mesecih prijeli moškega, ki je s podtikanjem požarov povzročil za dobrih pet milijonov evrov škode

Zadnji požig je bil gospodarskega poslopja 7. oktobra, potem 17. junija je požgal žago na Ptuju in tehničnih delavnic Slovenskih železnic, 9. septembra je podtaknil tri požare, in sicer dveh stavb na območju Ptuja in skladiščnih prostorov v Markovcih, 23. septembra je zagorelo gospodarsko poslopje v Sobetincih, 30. septembra pa gospodarsko poslopje v Dornavi in 1. oktobra gospodarsko poslopje v Moškanjcih.

Možje v modrem so ga dobili, ko je zažgal gospodarsko poslopje in nato skušal zbežati na kolesu. Ko je zagledal policiste, je kolo odvrgel in skušal pobegniti preko njiv, a so ga ti vendarle ujeli.

Preobrat v preiskavi

Med preiskavo njegovih dejanj se je po prijetju izkazalo, da je osumljeni sicer razumel pomen svojih dejanj, a se zaradi duševnih motenj ni bil sposoben obvladati. Izvedenec psihiatrične stroke Andrej Pišec je dejal, da je piromanija neozdravljiva, da obdolženi sicer jemlje antidepresive, a takšne motnje povsem odpraviti ni mogoče, poroča Večer.

Tožilec Gregor Pograjc zato zoper piromana ni vložil obtožnice, ampak predlog za izrek ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstveni ustanovi, ki ne sme trajati dlje od petih let. Zdravljenje bo 29-letnik prestajal na oddelku za forenzično psihiatrijo UKC Maribor.

Laže ali vendarle ni kriv za vse požare?

Moški je kljub dejstvu, da mu ni grozila zaporna kazen, vztrajal pri tem, da ni povzročil vseh požarov, ki so mu jih očitali, še poroča STA. Zavrača krivdo za največja požara 17. junija, ko je zagorelo v servisnih delavnicah Slovenskih železnic na Ptuju in v bližnji žagi, kjer je bila škoda ocenjena na več kot 4,5 milijona evrov.

Vendar mu je sodišče po izvedenskem mnenju izvedenca za preiskavo fotografij in posnetkov varnostnih kamer Gregorja Kovača pripisalo tudi ta dva požara. Zaradi ponovitvene nevarnosti mu je sodnica tudi podaljšala pripor do pravnomočnosti sklepa.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice