Sojenje Slodnjaku za pomoč pri umoru je za nedoločen čas preloženo.

Sojenje Kristijanu Slodnjaku za pomoč pri umoru Kidričana Andreja Kirbiša na ptujskem sodišču je zaradi procesnih zapletov preloženo za nedoločen čas, formalno pa se bo moralo še tretjič pričeti znova, poroča Večer. 

Kot dodaja časnik, je moralo sodišče imenovati novo, že tretjo sodnico, Slodnjaka pa je zdaj iz pripora poslalo v hišni pripor.

Sodnica preklicala vseh devet narokov in preložila sojenje za nedoločen čas

Slodnjaku na Ptuju sodijo zaradi obtožb, da je naročil umor 39-letnega Kidričana februarja 2022, ko je za zdaj še neznani storilec nanj streljal na makadamski cesti v Mostju v občini Juršinci. 

Sodni senat pod vodstvom predsednice senata Bernarde Galun je, potem ko ga je Slodnjak na naroku prejšnji četrtek rotil, da ga vendarle izpustijo iz pripora, njegovi želji ugodil.

Vendar, kot dodaja Večer, k odločitvi o nadomestitvi pripora s hišnim priporom niso prispevale solze obtoženega, pač pa se je senat tako odločil po tem, ko se je sodnica Bernarda Galun seznanila s spremembami in dopolnitvijo letnega razporeda dela sodnikov v ptujskem sodnem okrožju. 

Ugotovila je namreč, da je ni več na seznamu razpravljajočih sodnikov, ker se s 1. aprilom zanjo izteče triletno obdobje, za katero je bila kot okrajna sodnica razporejena za sojenja na okrožnem sodišču.

Sodnica je zato preklicala vseh devet narokov, ki jih je še načrtovala v marcu in na katerih bi večinoma poslušali posnetke prisluhov, ter sojenje preložila na nedoločen datum.

Sojenje bo nadaljevala že tretja sodnica

Kot je Večeru pojasnila predsednica Okrožnega sodišča na Ptuju Albina Hrnec Pečnik, jih je Galun obvestila, da zaradi nadaljnje obsežne izvedbe dokazov zadeve ne bo mogla zaključiti do 31. marca, ko se ji izteče obdobje razporeditve, zato je predlagala dodelitev zadeve drugemu sodniku. 

Ob tem je bila kritična do veljavnega sistema, saj bi po njenem bil potrebno uvesti sistem »enovitega sodnika« oziroma vsaj spremeniti določilo petega odstavka 71. člena zakona o sodiščih in ukiniti triletno obdobje razporeditve.

Sojenje Slodnjaku bo zdaj nadaljevala ptujska okrožna sodnica Nika Brumen, obravnave pa glede na to, na kako zahteven in obsežen primer se mora pripraviti, bržkone ne bo razpisala v kratkem, dodaja časnik. 

Pred Brumen in Galun je sojenje Slodnjaku začela sodnica Katja Kolarič, a so člani senata po dveh mesecih po uradni dolžnosti zahtevali svojo izločitev, ker so se seznanili z izsledki poligrafskega postopka zoper Slodnjaka, ki ne bi smeli biti v sodnem spisu. 

Starejše novice