Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se je včeraj nadaljevala glavna obravnava zoper 47-letnega Mitjo Oreška, ki se na sodni klopi zagovarja za umor zunajzakonske partnerice, septembra lani v Peskovcih na Goričkem.

Goričko je septembra lani pretresla družinska tragedija, v kateri je 47-letni Mitja Orešek najprej davil 35-letno partnerico, nato pa jo je, ko je bila že v nezavesti, še zabodel v levo stran prsnega koša.

Na murskosoboškem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje zoper obtoženega, ki mu okrožna državna tožilka Jana Rogan očita umor izven zakonske partnerke, 35-letne Štefanie Takač.

Tožilstvo vztraja pri hujši obliki zločina, umoru, za kar je zagroženo najmanj 15 let zapora. Odvetnik obtoženega Mojmir Šafarič skuša senat prepričati o lažji obliki kaznivega dejanja, in sicer uboju.

Kazen za uboj je med pet in 15 let zapora.

Sojenje se je včeraj nadaljevalo z zaslišanjem prič in izvedenca patologa, tako so zaslišali sodnega izvedenca s področja medicine Petra Kadiša, policista Franca Krančiča, sodelavca pokojne Andreja Kranjca in kriminalista Silva Lazarja.

Usodno rano zadal z vsaj 15 centimetrov dolgim nožem

Patolog Peter Kadiš je pojasnil vzrok smrti, pokojna je umrla zaradi krvavitve v levem delu prsne votline, ki jo je povzročil Orešek z nožem dolžine najmanj 15 centimetrov.

Pred usodno rano naj bi obtoženi pokojno davil, najprej z rokami, nato pa nadaljeval s platneno vrečko oziroma ročaji vrečke, nakar je Štefania izgubila zavest.

Spregovoril tudi nekdanji sodelavec, s katerim si je pokojna dopisovala

Andrej Krajnc, sodelavec pokojne Štefanie in nekdanji sošolec, je med pričanjem pojasnil, da mu je pokojna večkrat potožila o partnerjevem ljubosumju, ki pa se ni stopnjevalo v neposredno fizično nasilje. 

Krajnc pa o obtoženčevem ljubosumju ni slišal le od pokojne, temveč tudi od drugih sodelavcev.

Razkril je, da sta si dnevno izmenjala več kot deset SMS sporočil, dopisovala sta si tudi, ko sta bila doma ali pa na dopustu.

Obtoženec je julija lani, medtem ko so počitnikovali na morju, v žrtvinem telefonu odkril sporočila, ki jih je izmenjala s sodelavcem. 

Tri tedne pred usodnim dnem pokojna odšla na policijo

Policist Policijske postaje Gornji Petrovci Franc Krančič je povedal, da ga je pokojna Štefania tri tedne pred tragičnim dogodkom obiskala in izrazila skrbi glede partnerjevega ljubosumjaZmotile so jo predvsem kamere v notranjosti hiše, s katerimi jo je obtoženi nadziral.

Krančič ni zaznal, da bi lahko bila žrtev nasilja, tudi sama ni povedala, ali je Orešek nasilen. Tako jo je napotil na pomoč na center za socialno delo.

Prav tako se je pozanimal, v kakšnih okoliščinah živi Štefania s svojim partnerjem.

Sodniku je pojasnil, da ni bilo nobenih kazalnikov družinskega nasilja. 

V 529 posnetkih nobenih znakov nasilja

Kriminalist Silvo Lazar je pojasnil potek preiskave, v kateri so med drugim preverjali telefonske klice, SMS sporočila in video posnetke iz hiše, iz katerih so bili razvidni ostri besedni konflikti, mahanje z rokami in podobno.

Kljub napetostim med parom posnetki niso razkrili nobenega fizičnega nasilja. 

Na telefonu obtoženca so odkrili klic skrivnostne Anike, ki jo je obtoženi poklical pred storjenim zločinom. Lazar je navedbe o domnevnem norčevanju iz obtoženega, kot je slednji trdil v svojem zagovoru, zanikal. 

V 529 posnetkih niso zasledili kakršnegakoli nasilja.

Obravnava se bo nadaljevala čez dva tedna.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice