Slika je simbolična (foto: Stanko Kozel).
Festival narodno-zabavne glasbe na Ptuju ima že več kot 50-letno tradicijo. A tokrat, na presenečenje mnogih, festivala ne bo na Ptuju.

Letos bo izveden že 52. festival narodno-zabavne glasbe. Festival je sicer najstarejši svoje vrste pri nas in tako je v svojih letih delovanja pridobil na pomenu. 

Lani so se organizatorji festivala srečali z mnogimi preprekami, ki so jim botrovale slabe epidemiološke razmere. Kljub temu so od Nacionalnega inštituta za javno zdravje pridobili pozitivno mnenje.

Festival so izvedli in kljub slabi epidemiološki sliki je bil zelo uspešen. V prenosih in ponovitvah si ga je preko televizijskih ekranov ogledalo kar 450.000 gledalcev. 

Ansambli povabljeni na radijsko avdicijo, vsi strogim kriterijem niso zadoščali

Na radijsko avdicijo je bilo povabljenih 16 ansamblov. Vsako jutro se je po ptujskem radiu predstavil po en ansambel s tekmovalno skladbo. Po vseh izvedbah pa je komisija, ki so jo letos sestavljali Avgust Skaza, Lado Šurla, Štefan Petek in Tim Ribič, podala svoje mnenje. Izbranih je bilo 12 ansamblov. 

»Žal, vsi visokim kriterijem, ki jih zahteva prireditev na najvišjem nivoju in se predvaja na nacionalni televizji v najbolj gledanih terminih, niso zadoščali,« so za Ptujinfo povedali organizatorji. 

Na samem dogodku bo štiričlanska komisija podala svoje ocene ansamblov. Ocenjevali bodo vokalno izvedbo, za katero bodo podelili Korenovo plaketo, najboljšo izvedbo kvintet zasedb, za katero bodo podelili Orfejevo nagrado in najboljše besedilo. 

Pri izbiri zmagovalca pa pomaga tudi občinstvo, ki poda polovico glasov. Druga polovica glasov je oddana s pomočjo spletnega glasovanja ob radijski lestvici, ki poteka skozi ves avgust. 

Predstavilo se bo dvanajst ansamblov, vsak z dvema skladbama

Mladi asi se bodo predstavili s skladbo A tebe ni, Lesarji s skladbo Izbrala si je lesarja, ansambel Andreja Bajuka s skladbo Kje so veselice, Prebrisani muzikanti s skladbo V domači vasi, ansambel Kvinta s skladbo Pisane jesenske barve, Topliška pomlad s skladbo z naslovom Fantov pet, člani ansambla Opoj bodo nastopili s skladbo Gasilska noč.

Nedosegljiva je naslov skladbe ansambla Upanje, ansambel Jarica s skladbo Prijatelj, čakam te, Valovi s skladbo Drugačen, Eurokvintet z vižo nad oblaki si in Petovia kvintet s skladbo Valček za dedka.

Vsak ansambel se bo predstavil z dvema skladbama, ob tekmovalni bodo zaigrali še skladbo, ki je povezana s ptujskim festivalom. 

Ptujski festival letos v Juršincih, prihodnje leto pa že v Celju?

A letos festival na bo na Ptuju ...

»Ptujski festival narodno-zabavne glasbe se je začel v obdobju še velike občine Ptuj. Naši poslušalci oziroma ljubitelji pa ne prihajajo samo iz Mestne občine Ptuj, ampak s celotnega območja nekoč velike občine Ptuj. Za lokacijo pri Puhovem muzeju v Sakušaku, ki ohranja spomin na enega največjih slovenskih izumiteljev Janeza Puha, ki ga imamo tudi za Ptujčana, ne samo Juršinčana, smo se odločili, ker gre za zgodbo vezi med znanostjo, umetnostjo, tradicijo življenja, bivanja, kar tudi pooseblja Puhova domačija in naš festival narodno-zabavne glasbe, ki je najstarejši festival narodno-zabavne glasbe v Sloveniji.

Za selitev na novo lokacijo pa smo se odločili tudi zato, ker na Ptuju, razen Mestne občine Ptuj, ki nam je lani veliko pomagala pri izvedbi festivala, nimamo partnerja v javnih institucijah, javnih službah. Zaradi stroškov, ki smo jih imeli lani pri izvedbi festivala, smo se tudi odločili, da festival preselimo na novo lokacijo. Kako bo z lokacijo v prihodnje, v tem trenutku še ne vemo. Za naš festival pa se že zanimajo tudi na drugih lokacijah. Lahko, da bodo narodno-zabavni ansambli, udeleženci 53. festivala narodno-zabavne glasbe že prihodnje leto vižali na celjskem gradu,« je obrazložitev direktorja Draga Slameršaka

Organizatorji so za Ptujinfo razkrili, da je le scenska osvetlitev festivala lani stala 19.000 evrov. Prireditev festivala in prireditev Otroci pojejo slovenske pesmi so materialni stroški presegli 30.000 evrov, pri čemer pa v te stroške niso prišteli delo zaposlenih. 

Slameršak tako jasno izpostavi, da festival nima partnerjev, ki bi jih obdržali na Ptuju. Tako bo lahko ptujski festival morda prav kmalu celjski. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice