Foto: Žan Osim
Režiser Jack Sholder o svojih začetkih, delu z igralci in žanru, ki ga je dvignil med klasike.

Letošnji 18. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina v Ljutomeru in Ormožu je sinoči gostil tudi Jacka Sholderja, mojstra žanrskega filma, ki je najbolj znan po svojih znanstveno-fantastičnih grozljivkah in trilerjih.

V pogovoru je režiser Jack Sholder pojasnil, da ga grozljivke v sami osnovi niso privlačile, a se je vseeno potopil v njihovo črevesje in pri njih vztrajal.

Svoje začetke v svetu grozljivk in trilerjev opisuje kot poskus lahkega zaslužka z nizkoproračunskimi filmi, ki niso zahtevali veliko financ in so kljub temu privabljali občinstvo.

Ko je preteklo nekaj časa, je s svojimi izkušnjami začel ustvarjati mojstrovine, ki še danes veljajo za kultne klasike.

Njegova najbolj znana dela so nastala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, med njimi izstopajo uspešnice Sami v temi (Alone in the Dark, 1982), Maščevanje v ulici brestov (A Nightmare on Elm Street, 1984) in domnevno njegov najbolj znan celovečerec Skrivač (The Hidden, 1987).

Sholder se je v vlogi režiserja že na svojem začetku dobro znašel, saj je bil že pred tem montažer, zato je proces nastanka filma dobro poznal. Prav tako je študiral igralstvo, kar mu je kasneje pomagalo pri učinkovitejši komunikaciji z igralci svojih filmov.

V svoji karieri je sodeloval z mnogimi igralci, najraje pa se spominja soustvarjanja z Donaldom Pleasencom, s katerim sta se hitro ujela.

Po Sholderjevih besedah je bilo sodelovanje z njim odlično, saj je izpolnil vsa njegova pričakovanja in mu pokazal, kakšen užitek je delati z nadarjenimi igralci.

Prav tako izpostavlja igralčevo preprostost in dostopnost – primerja ga z vodovodarjem, ki pride, opravi svoje delo, zaračuna in odide, ne da bi ga zanimale stranske podrobnosti.

Na drugo stran postavlja sodelovanje z Jackom Palencom, ki pa ni steklo tako gladko, kot bi si želel. Igralec je postregel z veliko oporekanja, nerganja in slabo voljo, zato je bilo delo z njim pravi izziv.

Na koncu sta kljub vsemu našla skupno točko in zadevo profesionalno speljala do konca ter ostala v dobrih odnosih.

Pri svojem verjetno najbolj znanem filmu Skrivač režiser izpostavlja akcijo, najraje pa se spomni lova z avtomobilom.

Ubral je za tisti čas nekonvencionalen pristop postavitve kamer, saj je glavnina akcije posneta iz avtomobila, okoljskih posnetkov pa ni veliko – s tem je gledalca vključil v akcijo in dodatno stopnjeval suspenz.

Na zaključni prireditvi 18. Grossmannovega festivala, ki bo v soboto, 16. julija, ob 21. uri na Glavnem trgu v Ljutomeru, bo Jack Sholder poleg Roberta Englunda prejel častni poklon.

Starejše novice