Devet slovenskih gradov in dvorcev pristopilo k cesti gradov, ki se zdaj vije tudi skozi naše kraje.

Cesti gradov, ki je do sedaj vključevala samo avstrijske gradove in dvorce, se je pridružilo devet slovenskih gradov, med njimi tudi Ptujski grad, grad Ormož in grad Velika Nedelja, ki delujejo v okviru Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož ter Zavoda za turizem Slovenska Bistrica.

Minulo sredo je v dvorcu Rakičan namreč bil podpisan Sporazum o sodelovanju za izvedbo projekta Castle Road - Vzpostavitev trajnostnega institucionalnega sodelovanja gradov in dvorcev za razvijanje ter trženje skupnih čezmejnih ponudb, ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija. 

Sporazum so podpisali vsi štirje partnerji v projektu: Štefan Čelan, v.d. direktorja ZRS Bistra Ptuj, Robert Celec, direktor RIS Dvorec Rakičan, konzul Andreas Graf von Bardeua, predsednik avstrijskega združenja Schlösserstraße, Josef Wallner, župan Deutschlandsberga (projektni partner: Technologiezentrum Deutschlandsberg GmbH), Gilbert Lang, vodja Fundacije Stifung des weiland Stiftung des weiland Fürst Philipp Batthyány zur Erhaltung der alten Güssinger Burg in predstavniki novo pridruženih devetih slovenskih gradov in dvorcev. 

Cesta gradov zavila tudi k nam 

ZRS Bistra Ptuj je partner v projektu Castle Road (Cesta gradov), nastalega na pobudo avstrijskega društva Die Schlösserstraße, ki na avstrijski strani meje že vrsto let povezuje gradove in dvorce ter tako skrbi za poslanstvo ohranjanja te posebne kulturne dediščine. 

Pred 30-imi leti so se dvorci in gradovi vzhodne avstrijske Štajerske in južne Gradiščanske združili v društvo Cesta dvorcev in gradov (Die Schlösserstrasse) z namenom združevanja turistične in kulturne ponudbe posameznih gradov. 

S priključitvijo devetih slovenskih gradov: Ptuj, Ormož, Velika Nedelja, Slovenska Bistrica, Murska Sobota, Lendava, Grad, Negova in Rakičan, pa se je začela tlakovati cesta gradov tudi na slovenski strani meje. 

Projekt Castle Road bo zgodovino in kulturo vključenih gradov in dvorcev raziskal iz znanstvenega in turističnega vidika ter jih aktivno povezal. Za počitnikarje na gradovih, družine z otroki in ljubitelje kulturnega turizma bodo razviti posebni čezmejni doživljajski in turistični produkti, ki bodo predmet skupne nacionalne promocije. 

Prihaja še zgodovinska revija

S podpisom sporazuma so bili postavljeni temelji povezovanja gradov in dvorcev obeh držav, kar bo omogočalo tudi skupno trženje in večjo mednarodno prepoznavnost. 

Koristi za lokalno okolje ZRS Bistra Ptuj bo v okviru svojih projektnih nalog v lokalnem okolju izdelala katalog novih ponudbenih potencialov za vključene gradove, nastal bo zgodovinski dokumentiran pregled, v katerem bodo predstavljene zgodovinske povezave, ki obstajajo med obrambnimi utrdbami na obmejnem območju med Slovenijo in Avstrijo. 

Tekom projekta pa bo nastala celo zgodovinska revija, ki bo predstavila napete zgodovinske zgodbe iz obmejne regije in tako pritegnila večje število tujih in domačih gostov na gradove in vso bližnjo okolico. Velik poudarek bo na izoblikovanju čezmejne doživljajske ponudbe za družine z otroki.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice