Med 16. in 19. julijem se bodo zvrstili številni dogodki otvoritvenega vikenda 18. festivala sodobne umetnosti ART STAYS.

Največji slovenski multidisciplinarni dogodek sodobne umetnosti ART STAYS že od leta 2003 prinaša na Ptuj in v okolico produkcijo domačih ter tujih umetnikov, od najperspektivnejših mladih umetnikov do velikih imen sodobne umetnosti.

Do danes je gostil preko 900 ustvarjalcev, med njimi svetovno znana imena, kot so Ai Weiwei, Yoko Ono, Monira Al Qadiri, Gilbert & George, Jake & Dinos Chapman, Ivan Navarro in mnogi drugi, ki skupaj s festivalom nenehno krepijo vlogo Ptuja, najstarejšega slovenskega mesta, kot križišča umetnosti in kulture.

Letošnja 18. izvedba festivala nosi naslov NO MORE SILENCE (Brez tišine) in je nadaljevanje preteklih edicij, imenovanih Prihodnost (Future), Krhkost (Fragile) in Naravnost (NaturAL(L)).

Foto: Hans Beckers, Klopotec Orkestra

Pričetek dogajanja bo v četrtek

Celovit program letošnjega leta, ki vključuje vse pomembnejše zgodovinske, umetnostne, kulturne, družbene in politične javne ter zasebne ustanove starodavnega Ptuja, pa tudi Kidričevega in Majšperka, bodo obogatili performansi, konference, razstave, umetniški filmi, videi, instalacije, glasbeno eksperimentiranje in video mapiranje.

Letošnja izvedba je sestavljena iz glavne razstave, ki bo gostovala v Galeriji mesta Ptuj, in še iz sedmih razstav, od katerih vsaka ponuja različne ideje za dialog med razčlenjenimi perspektivami sveta umetnosti.

Pričetek otvoritvenega vikenda festivala bo v četrtek, 16. julija 2020, med 18. in 23. uro, ko se bo ob 18. uri v Dominikanskem samostanu zgodil dolgo pričakovani avdio performans Klopotec Orkestra belgijskega umetnika Hansa Beckersa.

Temu bo sledilo odprtje razstave treh mednarodnih umetnikov na Ptujskem gradu in odprtje velike prostorske postavitve ter glasbenega eksperimenta Dream Machine (Sanjski stroj) švicarskega umetnika Robina Meierja v Salonu umetnosti.

Za konec bo na osrednjem prizorišču na Slovenskem trgu potekal koncert in predstavitev novega albuma Povezava in življenje na daljavo glasbenice Sare Korošec, ki deluje pod psevdonimom Muzikačaka.

Dogajanje bo potekalo vse do nedelje, razstave pa bodo ostale odprte do 19. septembra 2020.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice