Foto: Festival Arsana
Festival Arsana je že pred leti prestopil meje Ptuja in v najstarejše mesto privabil ljubitelje glasbe iz cele Evrope. Tudi letos na Ptuj prihajajo velika imena.

Festival Arsana pa bo letos še večji, še bolj bogat, a obenem želijo hraniti butičnost. Letošnja, že štirinajsta izvedba festivala, bo tako Ptuj ponovno postavila na festivalski zemljevid Evrope. 

»Vidimo, da se nam obeta eno tako res fantastično poletje,« je ob predstavitvi letošnjega festivala zadovoljna županja Ptuja Nuška Gajšek. 

Arsana letos razširjena

Organizatorji Festivala Arsana so se odločili, da to več ne bo le strogo poletni festival. Ptuj ima namreč bogato festivalsko in koncertno dogajanje, zato so se odločili Arsano razširiti še v jesen. 

Tako se bodo skozi več mesecev odvili koncerti vrhunske klasične, jazz, etno, world, rock, instrumentalne in vokalne glasbe, dogajanje pa bo nadgradila še Glasba v mestu, Oder mladih, Otroški glasbeni festival, poulično dogajanje, bogat spremljevalni program in Odprta kuhna. 

Letošnja Arsana bo tako potekal med 1. julijem in 3. septembrom. 

Operni večer bo ponovno med vrhunci dogajanja

Vsako leto festival otvori operni večer na Panorami, ki na hrib sredi Ptuja privabi ljudi od blizu in daleč. Lanski obisk je bil rekorden, kar 5700 obiskovalcev je poletje pričakalo ob brezčasnih opernih klasikah. 

Letos bo pod taktirko Simona Krečiča nastopil SNG Maribor s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti. 

Izjemnih imen ne bo manjkalo 

Med vrhunski že 14. festivala pa bodo še Vlado Kreslin z Malimi bogovi in Beltinško bando, Big Band RTV Slovenija s solisti: Eva Hren, Amaya - Maja Keuc, Tinkara Kovač, Klemen Slakonja, Emma Sartor in Lado Leskovar

Nastopili bodo še Balkan fever, Jan Kus & Slavo Rican Assembly z Vesno Pisarović, Prifarski muzikanti z gosti: Nuška Drašček in Anja Bukovec, Oblivion - Kaliopi & Edin Karamazov, New York Voices z Vox Arsano, prisluhnili boste lahko tudi akustični Siddharti in Joker Out, do solz pa vas bo nasmejal Tadej Toš. 

Natančen program z datumi si lahko ogledate na tej obarvani povezavi. 

Glasba v mestu

Tudi po samem mestnem jedru bo donelo. Hotel Mitra, Dom kulture Muzikafe in Kavarna Bodi bodo gostili kar šest žanrsko raznolikih koncertov. 

Nastopili bodo Raiven, Astrid Kljun in Tomaž Zupančič, jazz študentje evropskih glasbenih akademij s projektom Soundsketch, Nocturnal four, P'jays in duo Freekind. 

Na Slovenskem trgu pa oder mladih 

Tudi letos bo na Slovenskem trgu stal Oder mladih, kjer se bodo predstavili bendi in glasbena pripravnica poletne glasbene šole, vokalisti poletne glasbene šole, Fried pies quintet, HGS, Birdland in Sthenge

Glasba pa bo tudi v parku, kjer bodo v jesenskih mesecih nastopili jazz oddelek Glasbene šole Karol Pahor Ptuj, Wckd Nation in MRFY. 

Letošnja novost pa mala glasbena šola

Letos bo potekala tudi poletna glasbena šola, ki je namenjena mladim glasbenikom z osnovnim ali naprednejšim glasbenim znanjem. Novost je mala glasbena šola, ki je namenjena najmlajšim brez glasbenega predznanja. 

V sklopu dogodkov pa se bo odvil tudi otroški festival, ki predstavlja jedro glasbenega dogajanja za najmlajše. Zvrstile se bodo ustvarjalne delavnice, glasbene pravljice, interaktivna gledališka predstava, artistična predstava, kino vrtiček in glasbena joga za otroke. 

Starejše novice