Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Kaj je potrebno za razvoj turistične destinacije? Dobra hrana, prijetne kavarne, znamenitosti - te si lahko na Ptuju ogledate po le nekaj ur na dan.

Marta Tušek iz svetniške skupine DeSUS je podala pobudo, ki se navezuje na delovni čas ptujskih galerij in muzejev. Za ljubitelje umetnosti in zgodovine se na Ptuju najde nekaj prav odličnih priložnosti, a le za kratek čas. 

Tušek je izpostavila težavo, s katero se Ptuj spopada že leta. (Ne)dostopnost znamenitosti, kot so na primer Mitreji, Rimska peč, kjer je najava nujna vsaj tri dni prej.

Izpostavila je tudi neugoden delovni čas galerij, na primer Miheličeve galerije, ki je odprta le od torka do petka, pa še to le med 11. in 13. uro. 

Ob tem se Tušek sprašuje, ali je mogoče vse ptujske turistične deležnike povezati, da bi imeli enotni delovni čas in skupno informacijsko točko. Tako bi lahko turisti hitreje prišli do željenih informacij, je mnenja svetnica.

Zavod za turizem pa računa tudi na digitalizacijo

Iz ptujskega zavoda za turizem so Marti Tušek odgovorili, da je to res ena od ključnih problematik, ki pa je povezana tudi s finančnimi in kadrovskimi viri. 

»V času epidemije se je na račun zmanjšanega obiska in posledično velikega izpada prihodkov ta problematika samo še zaostrila,« dodajajo na zavodu. 

Težavo so želeli vsaj delno rešiti z oblikovanjem tedenskega programa. Na tem so vsi urniki in aktivnosti že znane, a le za en teden vnaprej. 

Obenem pa na zavodu za turizem računajo tudi na digitalizacijo in virtualizacijo. To vodi več institucij, tudi Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož.

V načrtu pa je tudi vzpostavitev večjezičnega avdio vodnika po zbirkah v Ptujskem gradu, še dodajajo. 

»V prihodnosti si želimo delovanje vseh akterjev na destinaciji v tem področju še bolj povezati ter z oblikovanjem različnih tematskih virtualnih tur omogočiti obiskovalcem dostop do ključnih turističnih znamenitosti Ptuja in jim s pomočjo sodobnih tehnologij njihovo izkušnjo še dodatno obogatiti,« še odgovarjajo na zavodu. 

Trenutno pa sodelovanje med turističnimi vodniki in inštitucijami poteka na zaupanju. Vodniki, ki svoje delo redno opravljajo, imajo dostop do turističnih znamenitosti, ki so v opravljanju Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Davorin (nepreverjen)

Če bi gospa Tušekova kdaj obiskala Miheličevo galerijo,potem bi vedela da dela od torka -do nedelje od 12:00-16:00.

Starejše novice