Foto: Facebook Mestno gledališče Ptuj
V ptujskem gledališču bo na sporedu že peta premiera v tej sezoni. Tokrat z premiero mladinske detektivke iCankar.

V Mestnem gledališču Ptuj se bo danes premierno predstavila mladinska detektivka iCankar. V ptujskem gledališču bo to je že peta premiera v tej sezoni. Mladinska detektivka iCankar je nastala v režiji Maruše Kink in v koprodukciji Mestnega gledallišča Ptuj, Zavodom Margareta Schwarzwald in Cankarjevim domom Ljubljana. V predstavi igrajo Jure Kopušar, Domen Valič in Nataša Keser.

Po uspešni predstavi Veliki pok z več kot desetimi ponovitvami se Maša Kink z ekipo vrača v ptujsko gledališče, kjer bo oživila lik Ivana Cankarja, ki je prvi slovenski poklicni pisatelj. Ob 100-letnici njegove smrti bodo v predstavi za mlade prikazali njegovo kontroverzno osebnost ter zakaj se mu pripisuje sloves najboljšega, poroča STA.

Po mnenju ustvarjalcev predstave, mladi neradi sežejo po Cankarju, saj ima pridih šole in s tem predznak dolgočasnosti. Cankarjev jezik pa je bogat s simboli in besedami, za katere si mora človek vzeti čas. V času, ko je termin zvezda zlorabljen do obisti, bomo mladim pokazali, kaj to resnično pomeni - Ivan Cankar je bil to že pred sto leti. 

Napeta zgodba o Cankarjevem življenju

Predstava prikazuje napeto zgodbo, ki je sestavljena iz različnih dogodkov njegovega življenja in dogodkov, ki jih je spletla njegova domišljija. Gledalci bodo skozi predstavo iCankar lahko pobližje spoznali pisatelja in njegove prelomne življenjske dogodke. Ti dogodki se bodo prepletali z nekaterimi njegovimi literarnimi zgodbami, ki bodo tvorile celoto. 

»Začela sem s tem, da bi našla nek njegov tekst, ki bi se mi zdel zanimiv za to ciljno publiko. Pri tem se se zelo trudila, saj so teme vse zelo zanimive. Cankar fantastično piše, vendar pa ima zelo težek jezik. Zato sem se odločila za avtorski projekt in sem ekipi predstavila kopico materiala, iz katerega smo skupaj izbrali tisto, kar je najbolje zvenelo, in to povezali v neko novo zgodbo,« je na današnji novinarski konferenci dejala Kinkova in dodala, da je precej besedila zato nastalo skozi improvizacijo, nekaj pa so si ga sposodili pri Cankarju in ga nekoliko posodobili, še poroča STA.
 

Starejše novice