Začetek avgusta bo mnogim ostal v spominu kot dan ene največjih ujm v zgodovini Slovenije. To pa je v avgustu zabeležila vremenska opazovalnica v bližini Ptuja.

4. avgusta je Slovenijo zajela neusmiljena naravna ujma, ki je s seboj prinesla izjemno močne nevihte, nalive in neurje. Deževalo je kot že dolgo ne, vremenski vzorci pa so se obrnili na glavo, kar je povzročilo številne težave po vsej državi. 

Ptuj je bil sicer med območji, ki so jo odnesle bolje, vreme je našemu delu Slovenije, v primerjavi z drugimi, prizaneslo. 

Avgusta zabeležili kar štiri tropske noči 

Amaterska vremenska postaja v Krčevini pri Vurberku je zabeležila nekaj zanimivih dejstev. Ta je sicer postavljena na višini 328 metrov. 

Letošnjega avgusta je povprečna mesečna temperatura znašala 21 stopinj Celzija. Najnižja izmerjena temperatura je bila izmerjena 8. avgusta, ob 2.00, in sicer 10  stopinj Celzija.

Najvišja je bila izmerjena 26. avgusta, ob 14.00, in sicer 32,8 stopinje Celzija. 

Zabeležili so tudi štiri tropske noči, ko ponoči temperatura ni padla pod 20 stopinj Celzija. 

Največji avgustovski naliv 4. avgusta ob 10.00

Albin Gradišnik iz amaterske vremenske postaje pri Krčevini pri Vurberku je zapisal, da je vremenska postaja največ padavin zabeležila v začetku in koncu avgusta. Največji naliv je zabeležila 4. avgusta, ob 10.00, ko je v trenutku padlo 62,4 milimetra dežja na uro. 

Drugo večji naliv je zabeležil še 29. avgusta, ob 14.00, ko je v trenutku padlo 42,6 milimetra dežja na uro. 

Tudi dnevna količina dežja je bila najvišja 4. avgusta, druga največja količina je padla 1. avgusta. 

Skupaj je v mesecu avgustu 2023 padlo kar 198,9 milimetra dežja na uro.  Če to količino dežja v mesecu avgustu 2023 primerjamo z letnim povprečjem med leti 2010 in 2020, ki je znašalo 921,2 milimetra, vidimo, da je v enem mesecu padla več kot petina letne količine dežja.  

Tudi če to količino dežja letošnjega avgusta primerjamo z dolgoletnim povprečjem na Ptuju med leti 1991 in 2002, ki znaša 991 milimetrov dežja, vidimo, da je slika podobna. 

Vetra ni bilo veliko

Pa veter? Albin Gradišnik razloži, da je v avgustu 2023 povprečna mesečna hitrost vetra znašala 3,4 kilometra na uro, kar je pod letnim povprečjem hitrosti vetra za Krčevino pri Vurberku. Povprečje znaša 6,3 kilometra na uro. 

Veter je v Krčevini pri Vurberku avgusta v povprečju pihal s hitrostjo 14,2 kilometra na uro. Najnižji izmerjen sunek je bil 1,8 kilometra na uro, najvišji pa kar 60,5 kilometra na uro. 

Starejše novice