Gostilna Pri treh ribnikih že skoraj eno leto samuje. Terme Maribor, sedaj že bivši najemnik, so naposled predčasno odstopile od pogodbe, zaradi česar je že v pripravi razpis, s katerim bodo skušali najti novega najemnika kultne gostilne.

Novica, da gostilna Pri treh ribnikih, ena najbolj znanih mariborskih gostiln, ki je v svoji skoraj dvestoletni zgodovini pogostila na tisoče gostov, za vedno zapira svoja vrata, je februarja presenetila Mariborčane.

Ko je na to mesec dni kasneje že kazalo, da se bo gostilna poleti ponovno odprla, kar so za Mariborinfo potrdili tudi v Termah Maribor, so se informacije izkazale za napačne. Gostilna tako že eno leto zaprta samuje.

Gostilna Pri treh ribnikih je namreč v lasti mariborskega občinskega podjetja Mestne nepremičnine, ki je junija leta 2020 z družbo Terme Maribor podpisalo triletno najemno pogodbo. 

Tudi, če so Terme Maribor najemnino plačale vnaprej, so bile njihove težave s financami in pomanjkanjem osebja glavni razlog za februarsko nepričakovano zaprtje. 

Četudi je kazalo, da bodo Terme Maribor še do junija ostale najemnik objekta, torej do konca sklenjene pogodbe z Mestnimi nepremičninami, pa je zdaj postalo jasno, da so Terme Maribor predčasno končale najem.

Neizkoriščene najemnine Mestnim nepremičninam ne bo treba vrniti

Kot je za Mariborinfo razložil Ranko Šmigoc, direktor Mestnih nepremičnin, so Terme Maribor na podlagi dalj trajajočih predlogov s strani Mestnih nepremičnin zadnjega novembra izstopile od najemne pogodbe.

Sklenjena pogodba je sicer znašala 68.400 evrov, a so Terme Maribor podpisale sporazum, s katerim so se odpovedale kakršnim koli naknadnim zahtevkom, zaradi česar Mestnim nepremičninam neizkoriščene najemnine ne bo potrebno vrniti. Če bi bili najemnino primorani povrniti, bi znesek znašal 13.300 evrov.

V pripravi nov razpis, ki bo objavljen do konca leta

A zakaj se gostilna Pri treh ribnikih nato po napovedih ni znova odprla?

»Terme Maribor zaradi težav s kadri niso uspele zagotoviti osebja za odprtje objekta,« je za Mariborinfo na vprašanje, zakaj je gostilna še vedno zaprta, odgovoril Ranko Šmigoc in pri tem še dodal, da je najemnik kot ključne razloge zaprtja navedel epidemijo koronavirusa, posledičen izpad prihodkov ter že omenjeno pomanjkanje osebja.

Šmigoc je še razložil, da so Mestne nepremičnine vso opremo, ki zajema pohištvo, kuhinjo in drobni inventar, odkupile.

Sedaj pa že pripravljajo nov javni poziv, s katerim bodo iskali novega najemnika, pri čemer bo razpis po napovedih objavljen do konca leta. »Iščemo primernega najemnika, ki bo spoštoval vse zahteve iz javnega poziva,« pa še za konec poudarja Šmigoc.

Starejše novice