Foto: osebni arhiv družine Breznik
Ocvrte trebuščke z marmelado hrusta za pusta staro in mlado - kaj je to? Krofi, seveda!

Ptujčani in Ptujčanke ste v letih pustovanja postali pravi strokovnjaki za krofe. A kateri v naši pustni deželi si zaslužijo naziv najbolj slastnega krofa? 

Izbrali ste! Obožujete krofe, ki jih pripravi družina Breznik in prav nič vas ne moti, da se ponje odpravite v Cerkvenjak. 

Turizem Pri Breznikovih v Cerkvenjaku sta začela Damjan in Terezija, oče in mama Martina in Marko, s katerima se nadaljuje vizija turizma. Na pomoč pa rad priskoči tudi Žan Krajnc, Martinin partner. 

»Še vedno pa sta onadva tista, ki sta glavna. Mi, ta'mladi, samo pomagamo,« šaljivo doda Martina. 

Zgodba se je začela z vinogradom ... 

Zgodba turizma Pri Breznikovih se je začela z manjših vinogradom. Zaradi slednjega so potrebovali klet in tako se je vse začelo. 

Klet pa je še zmeraj ena najbolj znanih posebnosti tega turizma v Cerkvenjaku. V sredi je postavljena ogromna majolika, okoli katere občasno potekajo tudi degustacije. 

Glavne panoge družine Breznik so vinogradništvo, gostinstvo, nudijo pa tudi prenočitve. 

Naj krofi po izboru bralcev Ptujinfo

Bralcem in bralkam Ptujinfo pa se je družina posebno priljubila zaradi slastnih krofov. Te peče mama Terezija, na pomoč pa ji priskoči hči Martina. 

Kaj je skrivnost najbolj slastnega pustnega krofa? Martina nam zaupa, da uporabljajo le domače, kvalitetne sestavine. V Breznikovih krofih pristanejo le domača jajca, ki krofom dajo lepo rumeno barvo, moka je iz mlina iz okolice, tudi sladka marelična marmelada je domača. 

»Delamo pa jih tudi na ta ta'pravi način, kot so jih delale naše babice. Še vedno se pregnetejo z roko, tudi v olju se vse cvre in vse ročno obračamo,« razkrije Martina Breznik. 

Dodaja, da so njihovi krofi zaradi teh detajlov res odlični, a verjame, da se najdejo tudi druge gospodinje, ki naredijo prav tako odlične krofe. 

V času epidemije koronavirusa se je Breznikovim porodila ideja o dostavi krofov. Spraševali so se, kako ljudem kljub zaprtju mogočiti nakup izdelkov.

Martina pravi, da so ljudje dostavo krofov izjemno dobro sprejeli, prav radi jih dvignejo na svojih domovih, kar v pižamah. 

Za letošnji najboljši pustni krof boste odšteli 1,2 evra, a so nekoliko večji od povprečnih, tehtajo kar 120 gramov. 

Razkrili so celo recept ... 

Martino smo previdno povprašali še po svetem gralu - receptu. Z nasmeškom nam je povedala, da recept nikakor ni skrivnost. 

Dodaja, da mama Terezija zmeraj poudarja, da mora biti olje dovolj vroče, krofki morajo biti dovolj kipnjeni, cvreti se mora počasi. 

»Ni problem, z veseljem damo recept, a recept moraš znati brati,« zmeraj pristavi Terezija. 

Za krofke, kot jih naredijo Breznikovi, boste potrebovali kilogram gladke moke, 70 gramov kvasa, pol litra mleka, sedem rumenjakov, en vanilijev sladkor, 70 gramov sladkorja, pol deci ruma, deci olja, eno majhno žličko soli in limonino lupinico ene limone. 

Postopek pa je tak ... 

Rumenjake najprej stepete in postopoma dodate sladkor in vaniljev sladkor. Masa mora narasti in postati penasta. V to postopoma dodate olje. V posebni kozici naredite vzhajani kvas, tega vmešate v maso. Dodate še sol, naribano limonino lupinico in preostanek mleka. 

Mešate petnajst minut, nato masa postane pripravljena za oblikovanje. Krofi naj bodo enaki, pomagate si lahko s tehtanjem. 

Krofke oblikujete in jih nato vzhajate vsaj 30 do 45 minut. 

»Gnes se delajo krofi, ki nede durhzuga,« poudari Terezija v receptu. Tako nikar ne zračite, krofki morajo vzhajati na toplem. 

V ponev nalijete olje, ki ga počasi segrevate. Krofe cvrete počasi, na obeh straneh, do zlatorumene barve. 

Na koncu jih napolnite z marmelado in posladkate s sladkorjem za posip. 

Pri tem pa Terezija poudari in za Ptujinfo razkrije še eno izjemno pomembno skrivnost. Tega pri pripravi krofov nikakor ne smete pozabiti! 

»Ljubezen do peke in ustvarjanja domačih krofov. Domača marmelada pa k temu doda še samo piko na i,« šaljivo doda. 

Komentarji (1)

božidar (ni preverjeno)

končno .da imajo ženske .v tej branži pokrivala v MB ne ni potrebe lp

Starejše novice