Foto: Miloš Vujinović
Praznične lučke, stojnice, božični vrtiljak, svetlobne skulpture in bogata gostinska ponudba. Maribor se bo v petek odel v pravljično preobleko.

Mariborske ulice in trgi bodo kmalu zasijali v soju prazničnih luči. S prižigom lučk se bo v petek, 26. novembra, začel Čarobni Maribor. 

Osrednji prizorišči Čarobnega Maribora bosta Glavni trg in Trg Leona Štuklja. Na prvem bo stala darilna tržnica in letošnja novost – božični vrtiljak, medtem ko se bo na drugem mogoče sproščeno družiti ob praznični gostinski ponudbi.

Na mestnih ulicah in trgih bodo mimoidoče razveseljevale še svetlobne skulpture Lumina in fototočke z urbanimi gozdički. Ponovno bo zaživelo Vilinsko mesto, Maribor bo obiskal tudi dedek Mraz.

Podrobnejše informacije o dogodkih Čarobnega decembra v Mariboru so organizatorji predstavili v Hiši stare trte. 

Arsenović: »Letos bo mesto še bolj čarobno«

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenović je povedal, da je projekt dal odlične rezultate že prejšnje leto, kar jih je spodbudilo, da bo mesto letos še bolj čarobno. »In na žalost bomo to čarobnost glede na trenutno zdravstveno situacijo še kako potrebovali,« je dodal.  

Direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc se je pošalil, da okrasitve niso mogli pričarati s krompirčkom kot v oglasu za McDonald's, ampak so morali delavci pljuniti v roke.

Kot pravi, se bo letos dogajanje odvijalo na več lokacijah, saj želijo čim bolj razpršiti obiskovalce in tveganje za prenos okužbe. 

Za popestritev dogajanja v mestu tudi vrtiljak in vožnja z lipicanci 

Obe coni, tako na Glavnem trgu, kot na Trgu Leona Štuklja, bosta ograjeni, vstop bo mogoč z dokazilom o izpolnjevanju pogoja PCT.

»Selimo se izven središča, gremo tudi proti mestnim četrtem,« še pravi Struc in kot letošnjo novost izpostavlja vrtiljak.  

Ob četrtkih se bo mogoče po okrašenem Mariboru zapeljati tudi s kočijo. »Tu smo se dogovorili, da bo ob teh četrtkih vedno snežilo,« se je ob tem pošalil Arsenović.

Okrasitev tematsko povezana z mariborsko zgodovino, seli se tudi iz mestnega središča

Neva Pipan, koordinatorica aktivnosti v kabinetu župana, je povedala, da so nadgradili lanskoletno razsvetljavo. Maribor bo okrašen s toplo-hladno osvetlitvijo, dodali bodo tudi 3D elemente. 

Okrasitev na Grajskem trgu s seboj nosi posebno zgodbo, tam bo zasvetilo mnogo majhnih žarnic. To se navezuje na dogodek iz leta 1883, ko je tam zagorela prva žarnica. »V nadaljevanju si želimo poiskati še več zgodovinskih tem, ki bi lahko krasile naše mesto,« je povedala. 

Tako bi v prihodnje med sprehodom skozi mesto lahko spremljali zgodbo. »Smo na začetku te poti, ampak se mi zdi, da je to dobra osnova, da gradimo na tak način okrasitev mesta tudi naprej,« je dodala Pipan.

Nadalje razlaga, da bo letos okrašen tudi Lent, nekoliko drugačno podobo pa je dobil tudi Stari most. Tudi letos bodo zagorele lučke na Piramidi.

Se pa okrasitev iz mestnega središča seli tudi v mestne četrti in krajevne skupnosti. Na občini pravijo, da se jim zdi pomembno, da ima vsak del občine neko točko ali trg, ki si ga lahko pridejo otroci pogledat in da tako pričarajo vsaj nekaj vzdušja.

Na Glavnem trgu 15 hišk z bogato ponudbo 

Božično tržnico bodo tudi letos organizirali na Glavnem trgu, in sicer bo tam od 26. novembra do 29. decembra. Tam že stoji 15 hišk, v katerih se bo izmenjalo 24 pretežno lokalnih ponudnikov. Na tržnici bo praznično vzdušje pričaral tudi vrtiljak.

»Letos bo prav posebej dišalo po medenjakih, kajti imamo dva zelo kakovostna lectarja,« je povedala Nataša Matijevič, vodja službe tržnic v podjetju Snaga. Med ponudniki bodo tudi številne ekološke kmetije.

16. decembra se bo na Glavnem trgu pridružila tudi art tržnica, na kateri bodo dobili priložnost lokalni izdelovalci ročnih izdelkov, šivilje in drugi. 

Vse dele občine bo obiskal dedek Mraz

11. decembra ob 17.00 se bo na Televiziji Maribor vrtel kratki igrani film V koči dedka Mraza. »Ob šestih pa bodo ljudje lahko prišli na ulice in dedka Mraza spremljali na njegovem prvem sprevodu,« pravi Tadeja Dobaj, koordinatorica dejavnosti pri Zvezi prijateljev mladine Maribor. 

Dedek Mraz se bo takrat popeljal po mestni četrti Radvanje in krajevnih skupnostih Pekre in Limbuš. V naslednjih dneh bo obiskal vse krajevne skupnosti in mestne četrti. 

28. decembra bo sledila še zadnja vožnja dedka Mraza po središču mesta, ko bo imel nagovor in obljubil, da tudi drugo leto spet pride.

V Magdalenskem parku bo zasijalo sedem instalacij 

»Lumina se letos prvič predstavlja na drugi stran Drave, in sicer v Magdalenski park,« je predstavila Maja Pegan, vodja projekta Lumina. Tam bodo postavili sedem instalacij

Tri kose so soustvarili otroci v poletnem programu Zveze prijateljev mladine Mlade Maribor. Letos prvič predstavlja tudi umetnica Nina Šulin, eno instalacijo so napravili skupaj s študenti Fakultete za elektrotehniko računalništvo in informatiko. 

Maribor bo spet mesto vil in vilincev 

»Pred leti smo festival zastavili z vizijo, da bi bil Maribor vsaj tisti mesec s pomočjo ustvarjalnosti in domišljije eno magično mesto sanj,« je povedal Marko Brumen, producent Vilinskega mesta, in dodal: »Po nekaj letih vidimo, da se to uresničuje.«

»Letos bolj kot kadar koli otroci in odrasli potrebujejo neko oazo normalnosti, neki otok domišljije,« še dodaja. Za to bodo poskrbeli v Vilinskem mestu, kjer načrtujejo kar 135 različnih dogodkov, vse od koncertov, predstav, delavnic, razstav, filma in seveda ulične umetnosti. 

V primeru boljše epidemiološke slike načrt za dodatno aktivacijo dogajanja

V primeru izboljšanja trenutnega epidemiološkega stanja bodo izvedli tudi dodatni del čarobnega programa. Ta vključuje koncerte na Glavnem trgu in Trgu Leona Štuklja ter drsališče. 

Kot pojasnjujejo organizatorji, so trenutno lahko na drsališču hkrati samo osebe iz zaključene družbe, stroški postavitve drsališča pod takšnimi pogoji pa so previsoki. Poleg tega je situcija tako negotova, da niti ni jasno, ali bi lahko drsališče obratovalo dlje časa. 

Starejše novice