Božični čas je v Prlekijo že četrto leto zapored prinesel najbolj medeno zbirko hišk, kar ste jih kadarkoli videli.

Čebelarka Dragica Tigeli iz Veržeja je letos izdelala kar 45 medenih hišk, ki zdaj krasijo tamkajšnji čebelarski muzej. 

Peke se je lotila v tistem obdobju leta, ko čebelarji lahko dajo delo s čebelami nekoliko na stran. Pravljične hiške je začela izdelovati - pozor - septembra.

Tako se vse začne ...

Začne se z modeli iz kartona, nato izrezovanje iz medenega testa, sledi peka v pečici in sestavljanje hiše.

»Ko so posušene in vlaga odide ven, začnem hiške krasiti, ročno izdelovati vse detajlčke, ki so na teh  hišicah. Tako je to trajalo vse skupaj skoraj dva meseca,« opisuje čebelarka.

Detajli, detajli, detajli ... In zobotrebci

Medene domačije so okrašene do potankosti, nekatere z napisi, druge celo z rožami na okenskih policah. Niti ena hiška ni enaka drugi, narejene pa so v panonskem slogu.

»Teh majhnih detajlov je res kar nekaj, okna in vrata pa smo izrezovali z modelčki za izdelovanje peciva,« pravi.

Trik, zaradi katerega hiške res trdno stojijo, pa je enostaven in praktičen: »Hišice sem spojila skupaj z zobotrebci. Torej še isti dan, ko jih spečem, jih spojim in počasi sušim.«

Sezona čebelarjem ni bila naklonjena

Za prihodnje leto napoveduje še večje hišice in morebiti tudi vlakec iz medenjakov. Če bo le sezona čebelarjem naklonjena.

Ključna sestavina v tem testu je prav kostanjev med.

»Po letošnji zelo slabi čebelarski sezoni, ki je bila v Sloveniji, bomo videli, kako bodo družine preživele, kako bodo čebelarji zadovoljni, nekateri bodo žalostni mogoče,« še dodaja čebelarka.

A v praznike stopajo optimistično z upanjem na boljšo čebelarsko sezono. 

Pri tem pa zagotovo pomaga sladka vasica medenih hišk, ki bodo ob predhodni najavi in upoštevanju covid ukrepov na ogled še vse do 10. januarja.

Starejše novice