Foto: MO Ptuj. Predstavnika Kraljev ulice iz Ljubljane, ki so bili v pomoč pri vzpostavitvi tega programa na Ptuju (skrajno levo in desno), na sredini pa sodelavki iz društva Ars Vitae - Amadeja Kokot, vodja programa Kamra (levo) in Polona Toplak, predsed
Mestna občina Ptuj je na Zadružnem trgu 14 uredila center za socialno najšibkejše, katerega ključni cilj je zagotavljanje varne prenočitve brezdomnim osebam, ki jim bo ob tem v stanovanju na voljo tudi dnevni center.

Mestna občina Ptuj je na Zadružnem trgu 14 uredila center za socialno najšibkejše, katerega ključni cilj je zagotavljanje varne prenočitve brezdomnim osebam, ki jim bo ob tem v stanovanju na voljo tudi dnevni center. Program zagotavlja Društvo za razvoj in izvajanje programov pomoči Ars Vitae, zavetišče pa bo delovalo 365 dni na leto. Dnevni center je svoja vrata odprl v juliju, namestitveni del pa bo začel delovati avgusta letos.

Iskanje začasne namestitve

»Vsem uporabnikom nudimo psihosocialno pomoč in podporo, terensko delo (spremljanje in zagovorništvo), drugo humanitarno pomoč ter donirano hrano. Skupaj z brezdomnimi uporabniki smo iskali začasno namestitev (gostišča, tržni najemi), večino pa smo morali usmerjati v druga zavetišča,« je dejala Amadeja Kokot, vodja programa Kamra, ki omogoča celovito podporo brezdomnim osebam in posameznikom, ki se težko znajdejo v vsakdanjem življenju ter si iz različnih vzrokov ne zmorejo zagotoviti osnovnih pogojev za življenje. Mestna občina Ptuj pa si prizadeva dnevni center in zavetišče približati vsem prebivalcem Ptuja.

Vključenih 65 različnih uporabnikov

Do 30. julija je bilo v program vključenih 65 različnih uporabnikov. Med njimi je 8 brezdomnih oseb (7 moških in 1 ženska v starosti od 30 do 60 let). Šest jih prihaja iz območja Upravne enote Ptuj, dve osebi pa iz ormoške in ljutomerske upravne enote. Pri uporabnikih so se poleg brezdomstva v tem letu srečali tudi z deložacijo, prepovedjo približevanja in uživanjem prepovedanih drog.

Preberite še

Starejše novice