Civilna iniciativa Za drevesa se je 20. novembra udeležila seje mestnega sveta, na kateri so oddali podpise. Kot so nam zaupali, se jim porajajo mnoga, do danes še neodgovorjena, vprašanja.

20. novembra je bila seja mestnega sveta, na kateri je znova potekala razprava o prenovi mestne tržnice. Redno sejo so že tretjič obiskali tudi civilni pobudniki, ki so predali 4146 podpisov občanov, ki se ne strinjajo s podrtjem sedmih dreves v sklopu načrtovane in evropsko sofinancirane prenove mestne tržnice.

Ptujski župan Miran Senčar zagovarja prenovo in pravi, da je mestna uprava vse postopke za ureditev tržnice vodila strokovno, na drugi strani pa spoštuje civilno iniciativo in razume njihove argumente. Prav zato je v oktobru naročil strokovno mnenje, ki ga je pripravil Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji potok, ki je ocenil, da so drevesa v zelo slabem stanju, zato je podrtje dreves najbolj preprosta in strokovna utemeljena odločitev.

Oddali podpise Za drevesa

Za Ptujinfo je v imenu skupine občanov izjavo podal tudi Samo M. Strelec, ki pojasnjuje, da do danes z Mestne občine Ptuj še vedno niso prejeli odgovorov na njihovih 14 vprašanj, ki bi morda pomirili strasti tudi na njihovi strani. Zdaj se bolj ali manj zdi, da občina zanje preprosto nima posluha.

Pravi, da je Benka Pulko dobila le odgovor, da ne more dobiti julijskega arborističnega mnenja. In še ta odgovor je dobesedno »izsilila«, tako da je vložila uradno zahtevo za dostop do informacij javnega značaja.

Strelec pojasnjuje, da so 20. novembra na seji mestnega sveta oddali podpise Za drevesa in upali, da bo župan, kot je obljubil septembra, dal to temo znova v razpravo.

»Še naprej zbiramo podpise pod peticijo Za drevesa. Podpise bomo znova nesli na decembrsko sejo mestnega sveta. Obveščali in ozaveščali bomo ljudi: 1. Ureditev tržnice si projektant lahko predstavlja tudi z drevesi. 2. Obstaja še eno strokovno mnenje o drevesih, ki predlaga, da se drevesa vključi v projektiranje. 3. Smo za ureditev tržnice, a tako, da sedem dreves ostane,« še dodaja Strelec.

Porajajo se jim mnoga, do danes še neodgovorjena, vprašanja

Glede strokovnega mnenja, ki ga je pripravil Matjaž Mastnak, pravi, da bi mu lažje verjeli, če bi drugo mnenje ocenilo enako. Zdaj pa menijo, da imajo razloge za nejevero. Po njegovih besedah namreč v mnenju iz julija 2017 piše, naj se drevesa vključijo, in šele v oktobrskem mnenju, da so pravzaprav nevarna.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice