Ignac Janžekovič si je z nakupom gradu Ristovec v Brstju pri Ptuju uresničil otroške sanje. Po prenovi želi v dvorcu gostiti študente, turiste in predvsem domačine.

Grad iz 15. stoletja, ki stoji nekaj sto metrov od njegove domačije, je Janžekovič kupil od ptujske občine. Na štirih dražbah je kot edini dražitelj uspel znižati ceno, a je kupnina s stroški in davki vendarle znašala skoraj 100.000 evrov.

"To je moj življenjski projekt in zelo si želim, da bi ta dvorec zaživel, da bi bil zbirališče mladih in starejših."

Ignac Janžekovič, lastnik gradu Ristovec

Eden redkih vodnih dvorcev pri nas

Kot botanik na mariborski univerzi želi tu med drugim pripravljati študentske tabore. Posebna je že okolica gradu, saj gre za enega redkih tako imenovanih vodnih dvorcev v Sloveniji. "V jarku je bila včasih voda in je imel tudi obrambno funkcijo, ker tale graščina je sprva bila prvi del kot utrdba," pravi lastnik Ristovca.

Pospravlja in obnavlja počasi, da se čimveč ohrani

Graščino so tudi kot lovsko in počitniško rezidenco uporabljali lastniki ptujskega gradu. Novega lastnika, ki je kot otrok mimo dvorca peš vsak dan hodil v šolo, vidno navdušujejo vse podrobnosti, celo kljuke na vratih. Zadnje mesece je predvsem pospravljal notranjost grajskih soban in odkril marsikaj zanimivega. "Jaz to delam sam in pa počasi zato, da se čimveč stvari ohrani in ne poškoduje," razlaga Janžekovič.

Potres v Zagrebu na Ristovcu povzročil razpoke

Celovita prenova, kjer naj bi prostore dobila domača lekarna, vinoteka, knjižnica in celo galerija, bo velik zalogaj tudi zaradi nedavnega potresa v Zagrebu, ki je na dvorcu povzročil večje razpoke. Za zdaj njihovo širjenje na zunanji steni preprečujejo podpore, a bo potrebna celovita obnova statike. "Potrebno bo dodati vezne kovinske elemente okrog gradu in morda dodati še kakšno betonsko konstrukcijo," pravi Janžekovič.

Za nakup in del obnove je Janžekovič že porabil vse svoje prihranke zadnjih 30 let. Za celovito obnovo, kot si jo zamišlja pa bo potrebno še veliko denarja.

"Ampak imam močno vero in upanje, da mi bo uspelo, ker želja je pa bila res tako močna in zdaj so se mi te sanje uresničile, zdaj jim pač moram slediti."

Ignac Janžekovič, lastnik gradu Ristovec

Po prenovi pa lastnik v svojem gradu ne bo živel, saj njegove lepote želi deliti z domačini in drugimi obiskovalci.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice