Slika je simbolična.
Zagovornik načela enakosti je ugotovil, da so bili v enem izmed pomurskih lokalov trije gostje na podlagi njihove osebne okoliščine narodnosti oziroma etničnega porekla deležni diskriminacije.

Kljub temu da smo v 21. stoletju, obdobju, kjer sta solidarnost in enakopravnost eni izmed temeljnih vrednot, je v lokalu v Černalavcih prišlo do izjemno nespoštljivega odnosa, vedenja, ki ne sovpada z vrednotami slovenske družbe, opozarja zagovornik načela enakosti.

Da še vedno živimo v času diskriminacije in poniževalnega odnosa do manjšin, je dokazala natakarica lokala v Černelavcih. Ta je zavrnila postrežbo treh Romov.

Pri tem pa navedla, da jih ne bo postregla, zaradi dejstva, da so Romi. 

Natakarica ni skrivala svojega zaničevanja

Zagovornik načela enakosti je prejel predlog za obravnavo diskriminacije, ker da so v lokalu v Černelavcih odklonili postrežbo trem gostom samo zaradi njihovega romskega porekla.

V prijavi je navedeno, da natakarica ni skrivala svojega sovraštva do prej omenjene etične skupine. Gostom je odkrito zabrusila, da jih ne bo postregla, ker so Romi.

Pri tem se je izgovarjala na pretep skupine Romov, ki se je zgodil dan prej. Med njimi naj bi se vnel spor, ki je nato vodil v pretep.

Dodala je, da če bi mogla postreči njim, bi morala postreči tudi preostalim Romom. 

Postrežbo odklonila iz drugih razlogov? 

Zagovornik je v postopku ugotavljanja diskriminacije potrdil navedbe iz prijave.

Pooblaščeni odvetnik lokala je zagovorniku pojasnil le, da je natakarica gostom strežbo odklonila zato, ker da je bila prepričana, da je med trojico tudi oseba, povezana s fizičnim napadom nanjo in pretepom v dneh pred njihovim obiskom lokala.

Dokazi ne podpirajo natakaricine zgodbe

Zagovornik je pri lokalni policijski upravi opravil poizvedbo in izvedel, da nihče od treh nepostreženih gostov v času omenjenega pretepa ni bil v lokalu.

Kaznovanje oseb zaradi kršitev javnega reda in miru ali nasilja tudi sicer ni v domeni lokala in natakarjev, temveč policije.

Zagovornik je tako ugotovil, da je lokal z zavrnitvijo postrežbe trojici gostov samo zato, ker so Romi, kršil prepoved diskriminacije na področju ponujanja blaga in storitev javnosti, in sicer na podlagi osebne okoliščine narodnosti ali etničnega porekla.

Starejše novice