Slika je simbolična.
Leto 2020 je bilo specifično, koronavirus je vplival na praktično vse dejavnosti. Med drugim je poskrbel tudi za to, da je bilo lansko leto zagotovo manj porok, kot bi jih bilo v »normalnih« časih.

Leto 2020 je poleg vseh stvari zagotovo »odneslo« tudi kar nekaj porok. Slavje, ki pritiče takšnemu dogodku ni bilo možno, nekateri mimo tega enostavno niso mogli in so poroko raje preložili. O tem pričajo tudi podatki, ki smo jih pridobili iz mariborske upravne enote.

V Mariboru so lani zabeležili 322 porok, leto poprej pa 457, kar pomeni, da je v letu 2020 usodni da dahnilo 135 manj parov, kot v letu pred epidemijo. 

Na Ptuju so v letu 2020 zabeležili 159 sklenitev zakonskih zvez in tri sklenitve partnerskih zvez. Leto pred tem je 212 parov sklenilo zakonsko zvezo in en par partnersko zvezo. 

Precej manj porok so zabeležili tudi v Murski Soboti, kjer jih je bilo lani 133, v letu 2019 pa 175. 

Kdaj je bilo največ in kdaj najmanj porok?

Na mariborski upravni enoti pojasnjujejo, da se je največ porok v lanskem letu odvilo meseca septembra, takrat se je poročilo 51 parov. 

Zaradi odlokov vlade za zajezitev koronavirusa poroke niso bile dovoljene večino meseca marca in aprila. V aprilu so notarji mirovali, saj ni bilo na Upravni enoti Maribor nobene poroke. 

Na Ptuju se je največ parov poročilo v poletnih mesecih, in sicer si je v mesecu juniju 37 parov obljubilo večno zvestobo. Januarja so se poročili le štirje pari, medtem ko v mesecu marcu, aprilu in decembru na Ptuju ni bilo porok. 

Kakšna so pričakovanja za letošnje leto?

Ma mariborski upravni enoti pojasnjujejo, da je zaradi sproščanja ukrepov več porok načrtovanih od meseca aprila naprej. 

Ptujska upravna enota je v letošnjem letu zaenkrat prejela 16 prijav za sklenitev zakonskih zvez. Zaljubljenci poroke načrtujejo predvsem maja, junija, julija in avgusta. 

»Iz odzivov strank izhaja, da se odločajo tudi na podlagi predvidevanj glede epidemije ter določenih omejitev, ki jih le ta s sabo prinaša,« pojasnjujejo na Upravni enoti Murska Sobota: »Na dan 19. februarja je pri naši upravni enoti prijavljenih 48 porok. V zadnjem obdobju beležimo manj porok v primerjavi s preteklimi leti v enakem obdobju.«

Trenutno še vedno velja, da je lahko ob sklenitvi prisotnih največ deset oseb, vključno z matičarjem in pooblaščencem, velja pa seveda še naprej ukrep nošenja mask in razkuževanja rok ter ustrezna medsebojna razdalja v prostoru.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice