Proizvodni sistem Energetike Maribor je od danes bogatejši za visokotemperaturno toplotno črpalko Pristan. Ta kot vir uporablja toploto reke Drave, pri čemer bo zajeta voda po oddaji toplote vrnjena nazaj v reko.

Ob tem mejniku proizvodnje energije v sistemu daljinskega ogrevanja v Mestni občini Maribor je bil na odprtju najnovejše pridobitve prisoten tudi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. 

S simboličnim pritiskom na gumb so minister, mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič, direktor Javnega holdinga Maribor Andrej Rihter in direktor Energetike Maribor Jože Hebar uradno pognali delovanje visokotemperaturne toplotne črpalke (VTČ) Pristan.

Toplotna črpalka zagotavlja 2 MW nazivne toplotne moči in za svoje delovanje izkorišča toploto reke Drave. 

Vrednost naložbe v visokotemperaturno toplotno črpalko, ki je nameščena v kletnih prostorih kopališča Pristan, kjer Energetika Maribor že ima svoje strojne naprave, je 2,2 milijona evrov. 

Nova pridobitev bo po ocenah prispevala k znižanju emisij CO₂ za 1900 ton letno in hkrati povečala proizvodnjo iz obnovljivih virov energije za približno 12.000 MWh letno.  Za delovanje bo letno porabila okrog 3300 MW/h električne energije, s slednjo delno oskrbuje tudi sončna elektrarna na strehi objekta.

Hkrati je bil v okviru prenove Lenta zgrajen tudi povezovalni varnostni vročevod v dolžini približno 650 metrov; služil bo kot funkcionalna povezava obstoječega vročevodnega omrežja s predvidenimi širitvami omrežja na levem bregu Drave.

Kumer: Izredno pomembna investicija

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je ob tem dejal, da sta »visokotemperaturna toplotna črpalka v Pristanu in povezovalni varnostni vročevod Lent izjemno pomembni investiciji, ki kažeta zavzetost Mestne občine Maribor in Energetike Maribor v prizadevanjih za zagotovitev podnebno nevtralne družbe. «

»Obe investiciji odpirata vrata novim energetskim priložnostim in vodita v prestrukturiranje sistemov daljinskega ogrevanja na obnovljive vire energije in povečanje učinkovite rabe energije,« je še povedal.

Tudi direktor Energetike Maribor Jože Hebar je usmeril pogled v prihodnost: »Naj bo ta dva milijona evrov vreden projekt, financiran z lastnimi sredstvi podjetja, eden v vrsti novih projektov, ki mu bodo kmalu sledili še drugi. « 

»Vključno z izzivom energijske izrabe za nekoga odpadkov, za nas pa pomembne vhodne surovine, ki bi zagotovila sprejemljivo ceno toplote in ravnanja s preostalimi odpadki za nas in prihodnje generacije,« je dejal. 

Zagotovljena evropska sredstva za izgradnjo kotla na lesno biomaso

Energetika Maribor je s to naložbo močno zakorakala v zeleno prihodnost in tako nadaljuje izpolnjevanje svojega akcijskega načrta oskrbe mesta s toploto ter prehoda na obnovljive vire energije. 

Poleg tega za prehod od uvozno odvisnega zemeljskega plina na lastne vire načrtuje še vrsto projektov; prva je izgradnja kotla na lesno biomaso moči 5 MW na lokaciji podjetja, ki bo od Ministrstva za okolje, podnebje in energijo v letu 2024 zanjo prejelo nepovratna sredstva v višini 1,345 milijona evrov.

Prav tako so predvidene dodatne proizvodne naprave na obnovljive vire energije na levem bregu Drave in nadaljnje širitve zmogljivosti sončnih elektrarn. 

Za največjo naložbo v prihodnjih letih pa se prav gotovo izkazuje postavitev naprave za energijsko izrabo mešanih komunalnih odpadkov, ki bi v sistemu daljinskega ogrevanja v Mestni občini Maribor omogočala proizvodnjo 60 odstotkov vse potrebne toplote.

Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, je ob zagonu visokotemperaturne toplotne črpalke izpostavil pomen diverzifikacije proizvodnih virov.

»Ustrezne razvojne usmeritve in zakonska določila na nivoju mesta, države in Evropske unije nam dajejo zagon za nova vlaganja v zeleno prihodnost našega mesta,« je dejal. 

Starejše novice