Poletje je čas festivalov – čas, ko v mestu ni nikoli dolgčas. Te dni se v Mariboru lahko udeležite Festivala paradižnika, ki se je pričel 16. avgusta in traja do jutri.

Prva dva dni so na Festivalu paradižnika pod okriljem Zveze prijateljev mladine Maribor potekale otroške delavnice, kjer so najmlajši lahko izrazili svojo kreativno žilico – ustvarili so volnene paradižnike in porisali nakupovalne vrečke Srečke.

Izdelke boste med sprehodom mimo tržnice lahko opazili razstavljene v MM paviljonu.

Slovenci smo veliki ljubitelji paradižnika

Danes smo obiskali predavanje Miše Pušenjak in Marjete Miklavc iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki sta obiskovalcem prestavili nekaj skrivnosti o pridelavi zdravega paradižnika na domačem vrtu.

»Za predavanje o paradižniku smo po eni strani izbrali slabo leto, saj je bilo zaradi naravnih razmer pridobivanje vzorcev oteženo, po drugi strani pa je to ravno pravšnji čas, saj smo lahko naslovili zelo veliko težav glede pridelave.

Slovenci smo znani kot vrtičkarji. Smo ena izmed držav, kjer ima skoraj vsaka hiša svoj vrt – če le ima zanj dovolj prostora. Čeprav paradižnik ni slovenska vrtnina, smo ga Slovenci tako posvojili, da je pravzaprav na prvem mestu in se na krožniku znajde zelo pogosto. Če paradižnik ne uspeva tako, kot smo želeli, posplošeno rečemo, da je bila letina slaba,« je svoje misli strnila Pušenjak.

Degustacije in tekmovanje za najboljši paradižnik

Čez dan se je odvilo tudi tekmovanje za najboljši paradižnik.

Namen in obliko tekmovanja nam je razložila Nataša Matijevič, vodja Mariborskih tržnic: »Prodajalci na Mariborski tržnici so pripravili osemnajst vzorcev, ki so označeni s številkami in ne z imeni, tako je ocenjevanje lahko nepristransko. Glavno besedo so imeli obiskovalci, ki so paradižnike ocenjevali.

S tem tekmovanjem bomo ugotovili, kaj je ljudem najbolj všeč in s tem pomagali tudi kmetom, da bodo vedeli, česa posaditi več.« 

Jutri se bodo pomerili še »bajseki« vrtičkarjev, pri katerih je pomembna debelina oziroma teža. Če želite sodelovati na tekmovanju, bodo organizatorji paradižnike zbirali jutri do 9. ure, kasneje pa bodo velikani razstavljeni v MM paviljonu.

Nagrado za najboljši in najdebelejši paradižnik podeljuje Hiša kruha, nagrajenca v obeh kategorijah pa čaka malica za dve osebi v gostilni Tri babe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice